Вие сте тук

Куба

 • Куба

  Куба е най-големият от Карибските острови. Намира се на 145 км южно от Кий Уест, Флорида, между Кайманските острови и Бахамите.

  След обявяването на независимостта през 1902 г. Куба се превръща в сателит на САЩ.  Икономиката на страната става зависима от американската и американският посланик става вторият най-важен човек в страната. През този период в страната има големи класови различия, като основната част от населението живее в голяма бедност, докато управляващата върхушка тъне в разкош. Куба става популярна дестинация за американските туристи и за американските инвеститори, но класовите различия и високата корупция създават социално напрежение. Политическата ситуация се усложнява още повече, след като през 1952г. президентът Батиста фалшифицира изборите. Високата корупция, социалното напрежение и експолатацията от богатите американци, настройва населението срещу капитализма и подпомага революцията на Кастро, която в последствие става комунистическа. Социалистическият режим на Кастро също се превръща в крайно авторитарен,  но освен негативите, носи и доста позитиви, като ниската детска смъртност, здравеопазване и образование за всички.

  След революцията (1959г.), туризмът замира. Единствените туристи,  които посещават страната са от Съветския блок. Затова и базата, която не бива подновявана се разрушава. Но през 90-те, когато страната загубва подкрепата на Съветския съюз, тя отваря вратите си за западните туристи. В курорти като Варадеро и Холгуин са построени множество модерни хотели от 3 до 5 звезди. Но извън тези курорти и Хавана трудно се намират добри хотели или изобщо хотели. Може да се настаните в стаи под наем (casa particulares).  Поради фактори като американското ембарго, неефективната държавна администрация и загубата на съветската финансова подкрепа, в днешно време  икономиката и инфраструктурата на страната са в окаяно състояние.  Често има проблеми със водоснабдяването или електричеството, с изключение на големите курорти.

  Визи

  Туристическата визова карта  (visa de tarjeta del turista) е необходима за почти всички националности. Тя струва между 15-25 CUC (или 15-25 Euro) и може да бъде закупена на летище  при пристигането, но много авиокомпании изискват такава карта още преди качването на борда, тоест трябва да я купите от своя туроператор преди пътуването. Картата важи за около 30 дни престой.

  Важно е да знаете, че на излизане от страната се заплаща такса за напускане в размер на 25 конвертируеми песо (CUC ) – само в конвертируемо песо и само в брой, на каса на летището.

  Кога да посетите Куба

  Най-подходящото време да посетите страната е между декември и април. По това време е и високият сезон и цените са завишени.

  Език

  Официялният език в страната е испанският, но разбира се, тук се говори малко по-различен вариант на езика от този в Испания.

  Какво да се види в Куба

  • Можете да се разходите по известната  променада Малекон в Хавана.
  • Задължително се разходете  из Старата Хавана ( „Havana Vieja”), мястото е особено красиво рано сутринта, когато градът се събужда.
  • Една от атракциите на града е клуб „Тропикана”. Цените тук са високи и могат да си го позволят основно чужденци. Преди революцията клубът е бил средище на мафиотите, сега, като почти всичко в Куба, той се държи от държавата. Клубът е така добре запазен, че когато влезеш вътре, все едно си се върнал в годините преди революцията.
  • Задължително трябва да посетите някое от местните заведения, за да послушате кубинска музика и да потанцувате.
  • Посетете местните плажове, но бъдете внимателни за личните си вещи.
  • Посетете гробищния парк „Колон”  - интересно място, където са погребани важни кубинци.
  • Можете да посетите местните пазари: има два вида пазари, държавни и частни. Цените на държавните пазари са доста по-ниски, но те са за кубинците, тъй като тук се пазарува с купони.
  • Пийте много свежи фрешове. Тук те са в голямо разнообразие, поради изболието от плодове