Вие сте тук

Камбоджа

 • Камбоджа

  КАМБОДЖА

  Камбоджа се гордее с богата култура, с множеството си древни храмове и впечатляващи природни красоти, като пусти бели плажове, величествени реки и девствени гори.

  Храмовете на Ангкор като че ли изникват от джунглата и са като магнит за посетилите Камбоджа. Ангкор Ват е най-големият и най-известният от храмовете и туристите могат спокойно да прекарат седмици изследвайки го.

  Пном Пен е кипящ град,  често засенчван от храма Ангкор. Той е град на контрасти, където красиви колониялни сгради граничат с разбити стари улици.

  Посетителите, които търсят почивка се отправят към Сиханоуквиле с неговите пясъчни плажове. Пътната мрежа на страната се подобрява малко, по-малко и така дава възможност на туристите да открият една друга Камбоджа, която не е само величествени храмове.

   

  Историята на Камбоджа започва през пътви век преди Христа с основаването на държавата Фунан. Днешните обичаи и език на кхмерите произтичат от този период. Държавата Фунан се разполагала на територията на днешна южна Камбоджа и южен Виетнам и просъществувала за период от 600 години. От тази династия е произлязла мощната Ангкорска Империя, от която произлиза Кхмерското кралство. Ангкорската династия властвала около 650 години и нейната империя покривала голяма част от югоизточна Азия. Територията и се простирала от Бирма, на изток, до Южнокитайско море на север и още по на север до южен Китай. През този златен период, кхмерските крале построили едни от най-сложните, украсени с много орнаменти и величествени по размери, храмове познати  на човечеството. Те били пръснати из цялата империя. Ангкор Ват, разбира се, е един от най-известните. Освен построяването на величествени храмове, кхмерските крале са отговорни за изграждането на много добра иригитационна система от напоителни канали, водохранилища и водни пътища,  някои от които все още се използват. През този период Ангкор е бил столица на велико кралство, център на политическия, религиозен, културен и икономически живот на страната. През 1431 г. империята бива нападната, Ангкор е опустошен и изоставен. Цялото наследство и култура на една цивилизация бива разрушено и погълнато от джунглата.

   

  Разрушаването на могъщата ангкорска столица води до залеза на хиндуизма и до доминирането на нова религия – Будизма. През 15 до 17 век, Камбоджа била често нападана от съседите си – Тайланд и Виетнам, до 1863 г., когато станала официално френска колония. Французите управлявали страната до Втората Световна война, когато Камбоджа бива окупирана от Япония. През 1953 г. страната печели своята  независимост и следва кратък период на просперитет до 70-те години. По време на войната във Виетнам, границите на Камбоджа били непрестанно цел на американска и виетнамска агресия. През 1970 г. генерал Лон Нол, подкрепян от американските воиски, завзел властта. Така Камбоджа навлиза във войната, основно срещу Червените кхмери. Диктатурата на Лон Нол продължава почти пет години, докато властта е взета от Червените кхмери, начело с Пол Пот,  през 1975 г. Историята се повторила отново с инвазията на Пол Пот, столицата остава отново обезлюдена. С терора на Червените кхмери настъпва тежък перриод за страната. Населението бива принуждавано насилствено да работи в трудови лагери, като в същото време в страната се шири глад. Около 2 милиона души (включително деца и жени) намират смъртта си в лагерите на Пол Пот. През 1979 г. Народна Република Кампучия,  подкрепяна от Виетнам,  освобождава столицата. През 80-те години на миналия век, с подкрепата  на Виетнам, Камбоджа възстановява икономическия си живот.  През 1989 г. виетнамците се оттеглят, като бива върнато името на страната – Камбоджа. Днес в Кралство Камбоджа отново има мир.

   

  География

  На север страната граничи с Лаос и Тайланд, на изток с Виетнам, а на югозапад с Тайландския залив. В страната преобладават тропически гори или плодородни обработваеми земи, набраздени от множество реки. На североизток и югоизток се издигат възвишения. Столицата се намира, там където се сливат реките Меконг, Басак и Тонле Сап. Река Тонле Сап извира от голямо езеро, със същото име, намиращо се в централната част  на страната. До югозападния бряг се разполагат множество острови.

   

  Управление

  Конституционна монархия от 1993 г. Начело на страната от 2004г. е крал Нородом Сихамони.

   

  Език

  Кхмерският е официалния език и се говори от 95% от населението. Говорят се също китайски и виетнамски. Френският се е говорил навсякъде до режимана Пол Пот и все още се учи в училищата, но английския придобива все по-голяма популярност сред младото поколение.

   

  Религия

  95% от населението изповядват будизъм (теравада), други релии са: ислям и християнство.

   

  Електричество

  220 V AC, 50 Hz. Използват се контакти с двуиглени щепсъли. Има чести спирания на тока.

   

  Социални особености

  Препоръчително е да не засягате политически теми в разговор. Избягвайте да сочите краката на хората или да докосвате някого по главата. Жените трябва да ходят с покрити рамене и да не влизат с къси панталони в храмове.

   

  Фотография

  Забранено е да се снимат военни обекти, летища или ЖП гари. Приличието изисква първо да попитате хората за разрешение, преди да ги снимате,  особенно монасите.

   

  Валута

  Валутата е Риел (KHR, символ CR). Банкнотите са в номинации CR100 000,  50 000, 20 000, 10 000, 5000, 2000, 1000, 500, 200, и 100. Най-предпочитаната чужда валута е USD, а в близост до тайландската граница - Thai Baht. Другите чужди валути се признават само в банките. Няма нужда да обменяте американските долари, защото те се приемат почти навсякъде.

   

  Кредитни/дебитни карти и банкомати

  Кредитните карти придобиват все по-голяма  популярност и биват приемани в хотелите и магазините от по-висока категория. Има банкомати в Пном Пен, Сием Реап и Сиханоуквиле,  но винаги е добре да носите пари в брой, в дребни банкноти. Пътническите чекове в долари могат да бъдат обменяни в банките и някои хотели, но само в големите градове. Банките работят от 8.00 до 15.00 ч. Някои банки работят и в събота до 12.00 ч.

Съобщение за грешка

Notice: Only variables should be passed by reference in include() (line 18 of /home/travelis/public_html/sites/all/themes/tui/node--destination.tpl.php).