10 места, които трябва да се посетят в Занзибар

10 места, които трябва да се посетят в Занзибар

Още името на този вълшебен остров в Индийския океан разкрива, че това е място, което крие много и различни съкровища за всеки. Занзибар наистина е запазил своите исторически богатства, национални традиции и естествен колорит  в комбинация с висок клас туристическа услуга, която се развива с всяка изминала година. 

Лукс на световно ниво в атмосфера на многовековна архитектура и девствени плажове – това е причината много хора да планират ежегодно своята почивка именно на остров Занзибар.

Извън разнообразието от хотели и екзотични плажни ивици има и много интересни и задължителни за посещения места, които ще направят вашата почивка в Занзибар наистина запомняща се.

Местата, които си струва да видите в Занзибар

Ето някои предложения, за които можете да се консултирате с експертите на Travelisimo и да посетите по време на своята ваканция на остров Занзибар:

  •  Stone Town

 Този така вълнуващ със своята архитектура град е известен и като Mji Mkongwe и е столица на остров Унгуджа. Той е сред най-древните градски части на Занзибар и е с типичната за древните суахилски търговски градове атмосфера. Цветен, шумен и изпълнен с различни аромати, Stone Town идеално пресъздава духа на Източна Африка. 

Съвсем спокойно може да се каже, че Stone Town е духовния център на Занзибар, тъй като по криволичещите тесни улички често могат да се видят и чуят местни жители отдадени на своята ислямска молитва. Въпреки, че Stone Town наистина е запазил местния си чар той е мултикултурен и там африканските традиции срещат персийско, арабско, европейско и индийско културно наследство. 

По време на своята почивка в Занзибар, можете да посетите сгради с историческо значение на различни етноси в Stone Town, както и да пиете ароматен чай, да опитате традиционни рибни деликатеси, подправени с кокос или да пазарувате от местните колоритни пазари.

Местата, които си струва да видите в Занзибар

  • Гората Jozani

Като част от националния природен парк Jozani Chwaka Bay, гората Jozani представлява екзотична магия от извънредно биоразнообразие. Задължително трябва да си отделите ден за разходка в Jozani по време на своята почивка в Занзибар. Особено ако сте любител на допира с екзотиката и девствената природна красота. 

Голяма част от туристите идват тук и с търпение и надежда очакват да срещнат редкия вид маймуни Колобус. Тези създания са съществували изолирани от цивилизацията и са запазили автентичните си характерни черти, ярки цветове и разпознаваеми викове.  

Освен тях в гората Jozani има още много други екзотични видове с екзотичен вид като докато очаквате срещата си с тях, можете да се насладите на цветните пеперуди. Те са навсякъде по крайбрежната алея, която се спуска в мангрови плата.

  • Обиколката на подправките

Занзибар от векове е международен търговски център, тъй като именно там мореплавателите са донасяли всичко ценно и екзотично, което са намирали при своите пътувания до Индия и Южна Америка. Една от най-характерните от тези  ценни стоки са подправките, които пътешествениците са внесли в Танзания от цял свят. Те се отглеждат в Занзибар и човек може да си направи истинска експедиция оп малките улички в търсене на някое от тези ароматни вълшебства. Някои от тях не могат да бъдат пропуснати – куркума, ванилия, кардамон, лют червен и черен пипер.

Интересните сгради, които може да посетите в Занзибар

Кои са интересните сгради, които може да посетите в Занзибар

  • Музей Palace – Музеят Palace или музеят на Двореца е архитектурна забележителност със 140 годишна история, който е бил построен през 1883 г. по нареждане на Сайид Сър Баргаш бин Саид Ал-Бусаид, вторият султан на Занзибар. Архитектурата му е наистина екзотична и впечатляваща и ще е една от запомнящите се гледки по време на почивката ви в Занзибар. Изграден е от коралови камъни, мраморни подове и сребърен обков.

Това е резиденция в класически омански стил и не това не учудващо, тъй като за близо 200 години Занзибар е бил под имперското управление на Оман. Музеят представлява луксозно за времето си триетажно имение, където ще можете да видите множество реликви, старинни мебели и всякакви други характерни за периода интериорни решения.

  • Къщата на чудесата – Бейт-ал-Аджаиб напълно заслужава своето разпространено наименование – Къщата на чудесата. Това е най-голямата къща в източна Африка и е първата за 19ти век сграда с асансьор. Оманското правителство е обещало да предостави милиони долари за нейната реставрация, след като през 2020г е имало значително срутване. 
Занзибар - къщата на чудесата

Името й Къщата на Чудесата идва именно от факта, че за местните тя е имала невиждани чудеса по онова време – асансьор, електричество и много други модерни луксозни приспособления. Определено си струва да се види, независимо, че все още не е реставрирана.

  • Старата крепост – Като истински пазител на Stone Town, Старата крепост или the Old Fort, както е позната за чужденците, е изградена през 17-ти век, за да предпази местното население от набезите на португалците. Сред характерните руини в двора на крепостта ще намерите колоритен пазара, на който търговци предлагат местни продукти, както и амфитеатър, който все още е домакин на различни събития.
  • Музеят на Фреди Меркюри – Една от легендите на рок музиката изобщо, фронтменът на група Queen Фреди Меркюри, се е появила на бял свят именно в Занзибар. Може това да е нова информация за вас, но за местното население  това е повод за огромна гордост и разбира се за появата на истинска туристическа атракция. 

Домът на семейството на музикалната легенда е превърнат в музей,  в който можете да видите семейни снимки, първото пиано на Фреди, негови сценични костюми и много други неща, които ще накарат всеки фен на музиканта да настръхне. 

Къщата-музей е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и определено трябва да се посети от всеки избрал да прекара почивката си в Занзибар.

Популярни места за забавление 

  • Nungwi

Това е епицентърът на разнообразните забавления в Занзибар. От традиционно търсените живописни плажове, луксозни хотели или скътани в гората вили, до плуване сред морски рифове, круизи, гмуркане, дълбоководен риболов и още много. Можете съвсем спокойно да не напускате Nungwi по време на своята почивка в Занзибар и това изобщо не означава, че ще скучаете. Напротив, ще имате възможност всеки ден да се впускате в ново приключение, а вечер да се наслаждавате на местна или международна кухня в някой от ресторантите с панорама към тропическата гора.

Популярни места за забавление В Занзибар
  • Пазарът Forodhani

Това не е просто пазар, а истински спектакъл от звуци, миризми и всевъзможни стоки. Този нощен хранителен пазар в градините на Forodhani се превръща в спектакъл на изключително сръчни готвачи, които по-скоро приличат на жонгльори, докато ловко приготвят традиционни местни ястия. Внимание! Бъдете подготвени, че ако посетите това колоритно място, след това ще трябва да се подложите на диета. Просто няма как да не опитате всичко като сред познатите за туристите местни ястия са кебапчета от омар, огромен фалафел, рибни плочи с картофени топчета, наан и самоса.

  •  Ресторант The Rock

Този ресторант е задължителна спирка на ценителите на кулинарни удоволствия по време на почивката им Занзибар. Разположен е на полуостров Мичамви по крайбрежието на Унгуджа. Има само 12 маси  и ако все пак успеете да резервирате маса ще имате възможност да се насладите на ястия като рибно карпачо с кокосов сос, тамби (местни суахили спагети) с пържена риба и може би бутилка свежо южноафриканско розе.

За да научите повече как да посетите тези или някое друго от стотиците съкровища на остров Занзибар, е достатъчно да се консултирате с експертите на Travelisimo, които ще планират в детайли вашето уникално преживяване на приказния африкански остров.