Куба

Куба

Почивка Куба

Куба

Куба е най-големият от Карибските острови. Намира се на 145 км южно от Кий Уест, Флорида, между Кайманските острови и Бахамите.
След обявяването на независимостта през 1902 г. Куба се превръща в сателит на САЩ. Икономиката на страната става зависима от американската и американският посланик става вторият най-важен човек в страната. През този период в страната има големи класови различия, като основната част от населението живее в голяма бедност, докато управляващата върхушка тъне в разкош. Куба става популярна дестинация за американските туристи и за американските инвеститори, но класовите различия и високата корупция създават социално напрежение. Политическата ситуация се усложнява още повече, след като през 1952г. президентът Батиста фалшифицира изборите. Високата корупция, социалното напрежение и експолатацията от богатите американци, настройва населението срещу капитализма и подпомага революцията на Кастро, която в последствие става комунистическа. Социалистическият режим на Кастро също се превръща в крайно авторитарен, но освен негативите, носи и доста позитиви, като ниската детска смъртност, здравеопазване и образование за всички.

След революцията (1959г.), туризмът замира. Единствените туристи, които посещават страната са от Съветския блок. Затова и базата, която не бива подновявана се разрушава. Но през 90-те, когато страната загубва подкрепата на Съветския съюз, тя отваря вратите си за западните туристи. В курорти като Варадеро и Холгуин са построени множество модерни хотели от 3 до 5 звезди. Но извън тези курорти и Хавана трудно се намират добри хотели или изобщо хотели. Може да се настаните в стаи под наем (casa particulares). Поради фактори като американското ембарго, неефективната държавна администрация и загубата на съветската финансова подкрепа, в днешно време икономиката и инфраструктурата на страната са в окаяно състояние. Често има проблеми със водоснабдяването или електричеството, с изключение на големите курорти.

Около 20 процента от населението на Куба – почти 3 милиона, живее в столицата ХАВАНА. През 1982 г. ЮНЕСКО обявява града за чааст от световното културно, а от 10 години е в ход амбициозен проект за реставрацията му. „Да създадем града отново, не само за да го посетим, но за да го изживеем“ е девизът на програмата.

За Варадеро казват, че има един от най-красивите плажове в света. Простира се на 100 км. в източна посока от Хавана върху полуостров, навлизащ километри навътре в океана. Това е първият и най-голям курорт с подобна дължина на плажната ивица. Именно поради това, въпреки че Варадеро е един от най-известните курорти в Куба, привличащи местни и туристи от цял свят, плажовете никога не се препълват и тук винаги има място за всеки. Безкраен копринен пясък, приказен рай от прозрачно сини води, плавно спускащи се в дълбочина, турскосиньото небе и многобройни възможности за пълноценен релакс и забавления. Не случайно курортът Варадеро се гордее със заслужена световна слава. Освен плажове той може да предложи прекрасен природен резерват, лагуната Мангон, множество пещери, не бива да се пропускат и Морският парк Кайо Пиедрас дел Норте, предлагащ дайвинг и шнорхелинг, Делфинариума, а защо не и местният голф клуб

  • НАСЕЛЕНИЕ: 11,193,060
  • ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК: испански
  • СТОЛИЦА: Хавана
  • Валута: Кубинско песо(CUC)

Пътуване

Авиокомпании,които предлагат полети до Хавана,Куба са: Air France с прекачване в Париж и продължителност на полета около 14 часа ,KLM през Амстердам, Турски Авиолинии през Истанбул с времетраене на полета над 17 часа.
Разстоянието между двете държави е 9478 км или 5687 мили.
Часова разлика между България и Куба
Куба се намира изцяло в една часова зона. Часовата разлика между Куба и България е -7 часа. Има лятно часово време в Куба.

Основното летище е Jose Marti International Airport(HAV) в Хавана.Това е най-голямото и натоварено летище на територията на Куба,разположено на 16км.от града.
Летище Жозе Марти разполага с четири терминала -Терминал 1, 2, 3 и 5.Всички терминали разполагат с нужните удобства за всеки пътник, услуги като duty free shops, ресторанти с местна и интернационална кухня, барове, банкомати, аптеки, lounge зали и т.н.
На летище Жозе Марти услугата за съхранение на личен багаж не е налична.
Shuttle bus на всеки 10 – 15 мин. е на разположение на пътниците с цел придвижване между терминалите, което отнема не повече от 10 минути.
Препоръчително е да сте на летище около 2 – 3 часа преди полета.
Летище Жозе Марти Ви дава възможността да използвате осигурената WiFi мрежа за посетители с неограничен достъп до интернет срещу заплащане на определена такса. На бюро информация може да се запознаете с условията.

Междуградските автобусни линии се покриват от две фирми. Линията Víazul използва сравнително нови, климатизирани автобуси и е най-добрия начин да пътувате из острова. Те са сравнително точни и може да се разчита на тях. Цените им са в конвертируемо песо и малко кубинци могат да си ги позволят. Другата линия Astro се използва от местните жители. Автобусите им чест се повреждат, но линията покрива повече градове в страната.
Градският транспорт в Куба не е с особено надеждно разписание, а самите автобуси са стари и претъпкани.
В провинцията се използват много стари автобуси или дори камиони (от преди 60-те години) за превоз на пътници. Опашките за билети са огромни и трябва да пристигнете много рано или да дадете бакшиш на шофьора, за да се прередите. Но трябва винаги да казвате, че сте студет, защото тези превозни средства по принцип са забранени за туристите.
Има и туристически минибусчета, които пътуват между Хавана и Варадеро, те струват по-скъпо, но предлагат повече комфорт.

Такситата в Куба са два вида – държавни (със синя табела на регистрационния номер) и частни (всички останали). Държавните таксита имат броячи и плащате според показанията му. При частните таксита преди да се качите, спазарете цената. За да разберете колко да спазарите, попитайте в хотела си колко горе-долу излиза такси до желаната от вас дестинация. От сумата, която ви кажат, свалете 2-3 песо. Много от таксиметровите шофьори в Хавана освен превоз предлагат и обиколка на града с коментар за местните забележителности, особености и нрави. Тук отново трябва да се пазарите за цената.
В големите градове се движат и туристически автобуси (червени, двуетажни), на които можете да се качвате и слизате неограничено в рамките на деня за 5 конвертируеми песо. Отскоро по улиците се движи и т.нар. кокотакси – жълти открити превозни средства, чиято форма наподобява тази на кокосов орех.

Движението в Куба е от дясната страна.
Да се наеме кола в Куба е нова услуга и се среща рядко. Повечето коли под наем са нови, внесени от запад или от Азия. Имайте в предви, че ако сте замесен в сериозен транспортен инцидет, при който има пострадали или даже смърт, ще трябва да останете в страната докато не приключи процеса. Това може да отнеме от няколко месеца до година. Поради тази причина ви съветваме да не наемате кола в Куба.
При наемането на кола можете лесно да станете обект на измама, особено когато искате да си направите пълна застраховка на колата.
Трафикът не е натоварен, особено извън Хавана, което е разбираемо поради малкия брой автомобили в страната. Бъдете много внимателни по малките пътища, особено нощем, защото много често местните хора карат каруци или велосипеди без обозначителни средства, даже често в грешната лента на пътя. Трябва да имате предвид, че основната магистрала „Autopista”, бива пресичана често от ЖП линии. Внимавайте при пресичането им винаги да спрете на знака СТОП (“PARE” на испански).
По пътищата често липсват обозначителни знаци или табели за населените места, затова се снабдете с добра карта. Много светофари в градовете са разположени на далечния ъгъл на кръстовището, не на отсрещния, където очаквате да бъдат, също така светлините им са много слаби и често не се виждат.
По междуградските пътища често се срещат контролни пунктове, в такъв случаи трябва да намалите скоростта на 40 км/ч, иначе рискувате глоба от 10 CUC.

В Куба пътуването на стоп е така разпространено, че даже има държавна система, която го подпомага. Това е най-евтиният начин да се пътува из страната и е широко използван от местните жители, но за него трабва да владеете добър испански. Познато е като „El Amarillo” (жълтия човек), заради жълтите униформи на служителите, които го подпомагат. Системата се състои от пунктове по основните пътища, където определени превозни средства трябва да спрат, за да вземат стопаджиите. Често на тези пунктове се продава храна и вода, както и има място където може да се чака на открито. Заплаща се около 20 песос, за превоза от един град до друг. Парите са за държавата, не за шофьора. Превозните средства са основно камиони с открити каросерии.

Основната ЖП линия е между Хавана и Сантяго де Куба, с главни гари в Санта Клара и Камагуей. Влакове свързват също градовете Сиенфуегос, Манзанило, Морон, Санкти Спиритус и Пинар дел Рио.
В Куба има само един влак, на който може да се разчита – нощният влак „Tren Francés” между Хавана и Сантяго де Куба. Има седалки първа класа и специална първа класа, няма кушет вагони. Всички останали влакове в Куба са ненадежни, защото влаковете са много стари и често се повреждат.

Спокойните пътища и красивите гледки правят Куба добра дестинация за колоездене. Но трябва да си донесете собствено колело, защото в Куба не се намират колела за планински релеф. Не вземайте колело под наем, защото има голяма опасност то да се счупи по време на пътя.

Като се има предвид, че повечето ресторанти в Куба са държавна собственост, не очаквайте кой знае какви гастрономически специалитети, може да се каже даже, че храната предлагана в тях е безвкусна и еднообразна. Тук няма да намерите типичната за Карибите кухня. Националното ястие на Куба е ориз и боб. Един популярен анекдот гласи, че най-добрата кубинска кухня може да се намери в САЩ. Вкусна храна можете да хапнете в малките частни ресторантчета (paladares) или в “casa particular” (частен хотел/пансион), ако сте отседнали в такъв.
„Paladares” се намират почти навсякъде, даже и в малките градчета, но местата за сядане са ограничени, затова е добре да пристигнете по-рано, те отварят около 17.00 или 18.00 часа. Ако сте отседнали в пансион, питайте собствениците за препоръки къде да хапнете, защото качеството на храната може много да варира. Хранете се само в тези ресторантчета, които имат меню с обявени цени, иначе може да се окаже, че плащате двойно или тройно от цените за местните жители.
Храната в държавните ресторанти и хотели е на доста по-високи цени, почти като тези в западните страни. Тук бакшишите са почти задължителни и ще ви осигурят по-добро обслужване.

За да си закупите алкохол в Куба трябва да имате навършени 18 години.
Най-популярните коктейли в Куба са „Cuba Libre” (ром и кола) и „Mojito” ( ром, лайм, захар, листа от мента, газирана вода и лед).
Ако си поръчате ром в малките ресторантчета и барове, не се учудвайте ако ви предложат цяла бутилка. Националната марка ром е „Havana Club”, тя е и най-популярната. „Cristal” е марка светло пиво, което можете да намерите само в магазините където се пазарува с CUC. Самите кубинци предпочитат тъмната бира „Bucanero Fuerte”, която е по-високо алкохолна.
В Куба има два вида заведения където можете да си поръчате питие. За туристи – в тях има добра селекция от напитки и цените са сравними с тези в западните страни, обслужването е сравнително добро и често има жива музика. Тези заведения са разположени около оживените туристиески точки – Стара Хавана и около хотелите. Другият вид заведения са тези, в които се отбиват местните и тук се плаща в CUP, макар че ако разберат че сте турист веднага ще ви поискат сметката в конвертируемо песо.

Куба се счита за относително сигурна страна по отношение на здравето, като се изключи питейната вода. Дори самите кубинци преваряват водата си. Препоръчва се да се пие само бутилирана вода и големи количества от нея, поради високите температури. Трябва да се внимава също така с млякото, защото обикновено е непастьоризирано.
За Куба не се изискват някакви особени ваксини. Препоръчително е да имате ваксина срещу тетанус и хепатит Б.
В Куба трудно се намират лекарства, дори такива, които западните туристи очакват да има във всяка аптека, като Аспирин, Ибупрофен или Имодиум. Аптеките са зле запасени.
Трудно се намират и тоалетни принадлежност като шампоан, самобръсначки, кондоми и други.

В страната има два вида валута в обръщение: кубинско песо (CUP) и конвертируемо кубинско песо (CUC).Кубинското песо (цени в CUР) е валутата, в която местните хора получават заплатите си и с която можете да си купите ограничен брой стоки като хляб и зеленчук. Ако искате обаче да седнете в кафене, да пазарувате в супермаркет или да платите на такси, ви трябва другата валута – конвертируемо песо (CUС). CUC e вързана 1 към 1 към американския долар. В средата на 90-те години доларът е забранен в Куба, поради което не можете да пазарувате в долари в страната, а при обмяната им в кубинско песо ви удържат 10% такса.

Връзката между конвертитуемото песо и кубинското песо пък е приблизително 1 CUС = 24 CUР. Ако видите цена в CUС, смятайте добре и изисквайте рестото си, защото често просто ще ви превърнат всичко 1 към 1 в конвертируемо песо, което означава, че сте измамени 24 пъти в цената. Ако отивате като турист в Куба, най-добре си вземете и евро и в самата Куба обменете в конверируемо песо (CUC).

Банките затварят в 15.00 часа, а в последния ден от месеца и по-рано. „Cadecas” (или обменните бюра) имат по-дълго работно време, особено тези разположени в хотелите. Имайте предвид, че в банките има големи опашки и обслужването е бавно, за чужденците може да се направят някои изключения срещу малък бакшиш.
Носете си паспорта, защото може да ви е нужен за някои банкови услуги. Обменните курсове могат много да варират, особено завишени са в хотелите.

Банкоматите са новост в Куба, като повечето от тях са разположени в Хавана. Повечето от тях са свързани междубанковата система VISA/PLUS. Американски кредитни карти не се приемат. От повечето банкомати можете да изтеглите максимум 40 банкноти. Често банкоматите не разполагат с големи суми, затова е най-добре да изтеглите сумата от банка.
Можете да използвате Visa и Mastercard кредитни карти, но само ако не са издадени в САЩ. Местата където признават Visa са ограничени. Кредитните карти се таксуват в американски долари плюс 3% комисионна.
Много банки ще ви кажат, че вашата дебитна карта се приема в Куба, но често се оказва, че това не е вярно. Не разчитайте напълно на банкоматите, за да изтеглите пари в брой.
Кредитните карти могат да ви послужат само, за да изтеглите пари от банка или от банкомат, в хотелите, ресторантите и магазините няма възможност да се плаща с тях.

Куба е сравнително сигурна страна. Има стриктна полиция, както и местни доброволчески отряди, които следят за сигурността в квартала ( C.D.R.) , които обаче и служат като тайна полиция. По принцип не е добре да се набивате на очи на местната полиция или на доброволческите отряди.
Законите относно наркотиците и проституцията са доста строги, но лошото е че не се знае как могат да бъдат изтълкувани от местните власти. Притежаването, разпространението и производството на порнография са строго забранени.
Туристите трябва да бъдат внимателни когато обсъждат политически въпроси. Препоръчва се изобщо да не се засягат такива теми, особено теми за Революцията, Фидел Кастро и Че Гевара. Тайната полиция може да бъде доста опасна.
Жените трябва да бъдат готови на по-голямо внимание от страна на мъжете, особено извън Хавана. Подсвирквания, подвиквания и други забележки са нещо нормално. Препоръчва се умереност в облеклото и да не се обръща внимание на това поведение.

Кодът на Куба е 53
Спешна помощ можете да повикате на номер 116. Телефон за информация – 113.
Мобилното покритие в градовете е добро. В Куба има един-единствен мобилен оператор – Cubacel. Бъдете внимателни с разговорите, защото мобилните услуги тук са доста скъпи.

Посолство на Република България в Хавана, Куба
Адрес: 5-ta Avenida№ 6407, esquina de 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66; +537 204 67 68
Дежурен телефон в извънработно време: +53 5 286 24 49
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba

Посолството на Република Куба в София
Адрес: гр. София 1113, ул. „Константин Щъркелов” 1
Телефон: +359 2 872 09 96; +359 2 872 20 14
Факс: +359 2 872 04 60
Консулска служба: Вт и Чт, 10.00 – 12.00 ч.
E-mail: secretaria@embacuba-bg.com
protocolo@embacuba-bg.com

Ако искате да усетите поне част от местната атмосфера отседнете в “casas particulares” (частни домове, които имат лиценз да дават стаи под наем на чужденци). Те са по-евтини от хотелите и храната е почти винаги по-добра от държавните хотели в градовете. Такива пансиони има из цялата страна. Бъдете внимателни с услугите, които поръчвате, защото всичко ще се таксува допълнително, независимо дали е обявено или не. От бутилираната вода в стаята ви, до това да ви закарат до автобусната спирка. Винаги говорете предварително със собственика, кое колко ще ви струва, за да няма неприятни изненади след това. Тези пансиони подлежат на множество рестрикции, затова внимавайте да отседнете в такъв, който е легален. Законните пансиони имат син стикер залепен на външната врата. При настаняването ще ви поискат паспорта за регистрация.

Туристите, влизащи на кубинска територия, имат право да внесат за лично ползване и след това да изнесат от страната: фотоапарати,видеокамери, сешоар, електрическа самобръсначка, портативно радио и портативни касетофони и подобни вещи за лично ползване, 1 лаптоп на човек, мобилен телефон.
Предметите, забранени за внос в Куба, включват наркотици, лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове, лесно развалящи се храни, радио предавателни станции, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, ако са различни от домакинските, системи за данни (Router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, климатици и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват без компенсиране.
Кубинските митнически власти могат да конфискуват всичко, което сметнат, че не е за лична употреба за едно туристическо пътуване.
Те могат да приложат също така прекалени митнически тарифи за пътници, чиито багаж надвишава 30 кг. Или, които носят повече от 10 кг. лекарства.
От Куба може да бъдат изнесени до 20 броя пури, без документ за произхода им, или 50 броя, ако те са в оригинална кутия, затворена и запечатана с официална холограма и се носят само в ръчния багаж. Ако се надвишава това количество, трябва да се представи сертификат за произход. Неизпълнението на това задължение може да доведе до конфискация на пурите без компенсация.
Закупени в Куба произведения на изкуството, стари книги и мебели, включително скулптури и картини, следва да се придружават от експортно разрешение, обикновено издавано от държавните галерии.

Важно! Туристическа агенция Травелисимо предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ на стойност между 3 и 5 % от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и избраната застрахователна компания. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Травелисимо предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Травелисимо има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Травелисимо или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Травелисимо в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).