Тайланд

Тайланд

Тайланд

Споменаването на Тайланд извиква моментално в съзнанието ви образи на палмови плажове, усамотени храмове и невероятно вкусна храна. Тази разнообразна страна предлага обаче много повече- от тучните национални паркове, до завладяващите гледки от древните култури. Въпреки голямата популярност на Тайланд, има безброй много начини да избягаш от баналното- богатите природни пейзажи и хилядите активитети, предлагат за всекиго по нещо- от запалените по дивата природа, през любителите на историята, до опитните водолази. Бангкок, френетичната столица на Тайланд, е интригуващо място, където животът забавя своя темп зад стените на ярко украсени храмове и тихи водни канали. Много от посетителите избират да се отправят директно към зашеметяващите острови, покрити с великолепни бели пясъчни плажове, миещи се от тюркоазени води. Но да пътуваш до Тайланд и да посетиш само крайбрежието му, означава да пропуснеш същността на тази увлекателна страна. Тръгвайки на север, ще откриете рушащи се Сиамски градове, гъста джунгла- дом на тропическа флора и фауна, малки провинциални градове, където будистки храмове са забулени в мъгла от тамян, а отдалечените в хълмовете племена, пазят културата и традициите на отминалите векове.

Пътуване

Тайланд е голяма страна и повечето маршрути са свързани с вътрешни полети, особено ако искате да комбинирате пътуване от най- северната част на страната до най- южните плажове. Може да вземете и нощния влак между Бангкок и Чианг Мей. За да се потопите наистина в културата на тази невероятна страна, препоръчваме ви да изберете пътуване по суша с опитен личен гид. Това е изключително приложимо решение за изследване на сърцето на Тайланд, северна или южната му част или региона около Исаан.

Тайландската кухня е легендарна сложна комбинация от аромати и вкусови усещания.  Има богато разнообразие от ястия, които се предлагат в цялата страна- масанско южно къри, супа от сладки картофи от централните провинции, сом там от Исаан и соеви нудъли от Чианг Май. Всички тези ястия са повлияни по някакъв начин  от съседните на Тайланд страни. Някои от ключовите съставки, използвани в Тайландската кухня, включват лимонена трева, листа и сок от лайм, чили, галангал, рибен сос и кокосово мляко. Разхождането из местните магазини и ученето да готвите някои от най- известните тайландски ястия, е прекрасен начин да опознаете местните хора и  култура. Въпреки сложността от вкусовете, много от ястията са лесни за приготвяне. За по- големите деца и тийнейджърите, един урок по готварство е прекрасно нещо, което можете да им предадете от своето гостуване в Тайланд.

Северната кухня  е световноизвестна, а Чианг Май е най- доброто места да се научиш да приготвяш перфектно тайландско къри. Можете да се пазарите за хранителни продукти на местния пазар, преди да започнете да готвите своето ястие, под контрола на опитен тайландски готвач в някое от многото кулнирани училища. В по- големите градове, повечето хора се хранят навън, тъй като е по- евтино, отколкото да си сготвиш вкъщи. Можете да си вземете нудъл супа от някоя улична сергийка, а също и бързи закуски като пържени нудъли и пад тай, например. В Тайланд, храненето се приема като социализираща дейност, обичай и начин на забавление и разпускане. Обикновено най- старият мъж поръчва няколко различни ястия и всички присъстващи хапват заедно от тях.

Въпреки,че климатът е различен в различните части на страната, можете да посетите Тайланд през цялата година. Оптималното време за пътуване е хладният и сух сезон между месец ноември и края на март.  През този период, севера изживява най- големите разлики в температурните си амплитуди. През нощта температурите могат да паднат до нула в планините, докато от март до май, може да стане по- топло, отколкото в централните равнини. На юг, климатът варира между източното и западното крайбрежие. Мусоните достигат андаманското крайбрежие от май до октомври, поради което над Краби, Пукет и Као Лак се изсипват проливни дъждове към края на този период. От ноември до април е по- доброто време да се посети този регион, когато ще се наслаждавате на топли, сухи дни. Източното крайбрежие, включително и остров Ко Самуи е предпазено от най- силните тропически дъждове и е подходящо за посещения от януари до септември.

Кой от плажовете да изберете?

Известни със своите чисти, бели пясъци и тюркоазени морета, плажовете на Тайланд без съмнение са едни от най- прекрасните в света. Понякога големият избор от нови курорти, бързо присъединяваши се към затвърдилите се вече дестинации, създава объркване. Времето е един от факторите, които трябва да имате предвид, избирайки пътуване до Тайланд. За щастие обаче шансовете да откриете чисто, безоблачно небе и спокойни води в различните области са високи, така че винаги ще намерите местенце, което да ви хареса.  Гмуркането и шнорхелинга са отлични активитети в Тайланд и на практика във всички крайбрежни курорти има професионални училища по гмуркане. Коралите и цветните рибки се срещат в изобилие, рифови акули и костенурки и гигантски скатове също са често явление. Акули- китове са по- рядка гледка, но в правилния период на годината е напълно възможно да ги срещнете. Лесно можете да си организирате и шнорхелинг с някоя от многото лодки, с които се достигнат най-  фантастичните места около островите.

Важно! Туристическа агенция Травелисимо предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ на стойност между 3 и 5 % от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и избраната застрахователна компания. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Травелисимо предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Травелисимо има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Травелисимо или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Травелисимо в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).