Мианмар

Мианмар

Мианмар

Заради политическата си изолация и ограничаващите военни закони, Мианмар е останал неразвита и непокътната, изгубена във времето страна. С олекотяването на законовите рамки и отварянето на границите посетителите имат възможност да срещнат прекрасните гледки, старинните руини, избелялото величество на колониалните архитектури и осеяните с храмове равнини и кралски палати, обрисувани с най- различни орнаменти. Мианмар предлага също и множество природни забележителности, величествени гледки и мистични пейзажи, разстилащи се от Хималайските подножия до пустинните острови на юга. Дълбоко вкоренената будистка религия и вярвания са вдъхвали кураж и устойчивост на жителите на Мианмар в трудни времена, а тяхната вековна култура и традиции са формирали основите на цветните карнавали в днешно време. Може би най- голямото предимство на Мианмар е заразяващият позитивен дух на хората, които срещате и времето, което ще прекарате в изучаване на техния уникален начин на живот.

Пътуване

Иангон (Рангуун)

Иангон, предишната столица на Мианмар, все още пази много от колониалния си характер във величествените сгради в центъра на града и старите имения в по- богатите квартали. Градът има еклектичен микс от култури и религии, хиндуистки и китайски храмове, катедрали и джамии. Оживените улици и тесните алеи на централната част на Иангон пресъздават многообразието на този изключително интригуващ град: чаени къщи, напоени с дим от пури, пазарите на Чайнатаун с аромат на прясно смлени билки, бриза идващ от индийския квартал. Вечер можете да се насладите на атмосферата на 19-та улица- оживена зона, обсипана със сергии и барбекюта, където местните жители играят карти и разговарят с часове. Освен със своите магазини и пазари, Иангон е известен най- вече със своето напоследък все по- разцъфтяващо културно богатство, галерии и антични магазини в различните части на града. За да разгледате града и околностите, можете да използвате градската железница. Ако пък имате малко повече време на разположение, можете да си направите еднодневна разходка до близкия град Туанте с ферибот по река Иангон. В Туанте можете да посетите традиционния магазин за керамика, местното училище Пайа Нгото и Хтаукиант- гробниците на жертвите от втората световна война.

Мауламиан (Мулмейн)

Мауламиан е първата столица на „Британската Бурма”, някогашно стратегическо пристанище и корабостроителен център. Днес старите му, исторически сгради остават някак пренебрегнати и биват засенчвани от модерните архитектури. Сред най- известните забележителности на града е пагодата Мулмейн- увековечена в поемата на Мандалей. Цветните джамии и близката островна пагода- Йеле Пайа са подходящи места да изследвате духовната страна на Мианмар.

Златната скала

Едно от най- свещените места за поклонения в Мианмар, Златната скала е разположено върху планински склон. В една от легендите се твърди, че тя се държи на косъм от косата на Буда и е напълно покрита от позлата от поклонници, които се изкачват до върха от близкия град Куаиктио, което понякога отнема повече от 5 часа. По- лесният начин е да се придвижите до върха, използвайки някой от местните камиони. Малките хотели на върха на планината не впечатляват със специален интериор, но за сметка на това са чисти и предоставят лесен достъп то самата Златна скала.

Хпа- Ан

Хпа- Ан е малка, но оживена столица на щата Кауин, разположена близо до границата с Тайланд и рядко посещавана от западните туристи. Самият град няма кой знае колко забележителности, но обкръжаващата го природа и автентичния му старинен чар, го превръщат в интересна спирка по пътя между Иангон и Мауламуин. Тук, скрита във варовиковите скали, обграждащи града, се намира и впечатляващата пещера Каугун, открита през далечната 1975г. В нея се намират хиляди малки глинени изображения на Буда и дърворезби, датиращи още от 7 век. В покрайнините на града се намира малко имение, обградено от варовикови планини с гледка към планината Звекабин. Това е едно прекрасно и удобно място, където можете да отседнете за през нощта.

Мандалай

Мандалай е вторият най- голям град в страната и последната столица на Мианмар преди британския колониализъм. Все още се смята, че това е културната столица, както и икономическият и религиозен център на горен Мианмар. Струва си да се изкачите до върха на хълма Мандалай, за да погледате залеза над града. За да можете наистина да усетите атмосферата на това място, препоръчително е да посетите оживените му пазари и базара на жп гарата, където местните жители нареждат своите стоки директно върху релсите и ги местят всеки път, когато минава влак. Мандалай е още познат със своите занаятчийски стоки. Тук можете да намерите мрамор, дърворезба, тъкани платове и традиционни кукли.

Старинните градове

Около Мандалай се намират останките на четири безлюдни града, всеки от които си струва посещението, за да изследвате техните безброй много храмове и монашеска култура. Тук се намира и най- голямата в света камбана. До града може да се достигне с лодка по река Аиеиаруади. Също на западния бряг на реката са разположени живописните и спокойни хълмове Сагаинг, където се намира и столицата на автономното кралство Шан. Днес това спокойно място е важен будистки център с безброй манастири, пръснати по склоновете. От другата страна на река Сагаинг се намира Ава. Най- добрия начин да го изследвате е с пони, което ще ви преведе през прашните пътеки до добре пазени манастири и до последния вход на този изгубен град.

 

Пин О Луин (Маймио)

От Мандалей, само на час път на север се намира хълмовият град Пин О Луин, използван от британците като спасение от летните горещини. Със своите кули и църкви, градът напомня за британските колониални правила и принципи дори и чрез безупречно подредените си ботанически градини. Пони или двуколка са идеалния начин да изследвате и да посетите величествените колониални имения, пазара и близките водопади.

Пътят Бурма

С обща дължина 1554 км , този път свързва Лашио север Хсипав и Кунминг в Китайската провинция Иуннан. Пътят е построен от китайците през 1939, за да подпомогне преместването на доставки по време на Втората световна война. Когато японците окупирали Мианмар и затворили пътя, съюзническите сили в източна Индия били принудени да снабдяват китайската армия въздушно. Това довело до важната задача да се построи нов път за снабдяване от Ледо в Ассам, през Майткайна в северен Мианмар, свързвани от пътя Бурма.

Езерото Инле

Обградено от малки рибарски селца и величествени хълмове, езерото Инле предоставя поглед към провинциалния живот на Мианмар. Хората интха живеят на езерото в къщи построени върху кокили и пътуват през водата, използвайки странен стил на гребане. Езерото се разпростира на около 35 километра. Предприемайки еднодневна екскурзия имате възможността да погледате занаята на ковачите и да видите плаващите пазари и да посетите местните селца, където тъкането на коприна и завиването на пури са начин на живот.

Пиндайа

Пиндайа е красив град и прекрасна база за леки разходки или дълги походи в околните хълмове Шан. Градът е известен със своята обширна мрежа от пещери, изписани в образи на Буда, а също и със своите занаятчийски стоки. Можете да посетите някой от местните магазини за книжни чадъри или да обядвате в дома на местно семейство, а след това да разгледате малките занаятчийски къщички, пръснати из града.

Киаингтонг (Кенгтунг)

Този спокоен град, сгушен дълбоко в отдалечения на изток щат Шан формира част от Златния триъгълник, който се простира до северен Тайланд и Лаос. Околността е очарователна, рядко виждана част от Мианмар и връхна точка на всеки маршрут. Поради влиянието на съседните му страни, храмовете и манастирите тук са много отличителни, а ранните сутрешни и централни пазари са прекрасна възможност да видите много от местните хълмови племена. Можете също да отидете на поход в близките селца, където да срещнете племена като Уа, Анн, Акха, Палаунг и Лаху да обработват полетата, облечени в своите традиционни носии.

Плажът Нгапали

Красивото, непокътнато и обширно крайбрежие на плажът Нгапали предоставя бели пясъци и кристално- чисти води. Под развяващите се палми ще намерите простички сламени къщи и оживени местни пазари. До тук можете да стигнете само по въздух, а хотелите са отворени само от октомври до май.

Путао

Сгушен в подножието на заснежените Хималаи, малкия град Путао остава изолиран от останалия свят от назъбени върхове, облечени в плътна, гъста гориста растителност. Не е очудващо, че най- вълнуващите приключения в Мианмар се случват точно тук.

Езерата Маиткаина и Индаухуи

Маиткаина е столицата на щата Качин. Разположена в широка долина, заобиколена от хълмове, покрити с горска растителност, тази зона предлага отлични възможности за походи до местните селца, чиято култура е силно повлияна от визитата на християнските мисионери. Наблизо се намира красивото езеро Индаугуи, едно от най- големите в югоизточна Азия и Муит Сон, който се намира на мястото, където реките Маликха и Мекха се вливат. В град Маиткаина се състои важен фестивал през януари, когато всички 7 племенни групи на щата Качин, облечени в традиционни носии вдигат пищни тържества.

Нгуе Саунг

Нгуе Саунг е сравнително неизследвана зона и все още е доста трудно да достигнеш до нея. И все пак си струва да изследвате тази недокосната, 15 километрова шир на бели пясъчни плажове, миещи се от кристално чисти води, заобиколени от рибарски селца. Тук има няколко добри курорта, но полетите до тук са рядко, така че пътуването включва пет часово шофиране през делтата Аиеиеауади от Иангон през Патхеин- интересна крайпътна спирка, известна със своите светни ръчно изработени чадъри.

Архипелагът Миеик

В южен Мианмар, около 800 непокътнати острова формират архипелага Миеик. Пътувайки през Андаманско море до мястото, където сте отседнали, ще преминете покрай мъничките острови на архипелага и ще видите единствените ви съседи– племето мокен, които живеят в своите ръчно изработени лодки и се препитават чрез риболов и гмуркайки се за перли. Този неразвит район с естествена природна красота е много труднодостъпен , поради което тук посетителите са малко, но за тези, които все пак изберат даго посетят, това е едно отлично място за бягство от реалността. До тук се стига с полет от Иангон до Каутхаунг- с много прикачвания по пътя или от Ранонг, през тайландската граница.

Виадуктът Готеик

В посока север от Пуин О Луин, 6 часов път с влак отвежда по- смелите пътници през някои от най- живописните околности на щата Шан и впечатляващия виадукт Готеик. Построен в началото на 1900 от Пенсилвания и „Мериленд мостови конструкции”, този внушителен стоманен мост се простира върху пролом, дълбок 300 метра. Влакът се движи бавно през този отдалечен, покрит с джунглова растителност пейзаж, давайки възможност да се любувате на спиращи дъха гледки.

Хсипау

Хсипау е малък град с много задушевна атмосфера, който си струва да му се отделят няколко часа за изследване. Някога градът е бил столица на автономния щат Шан, а малкия дворец е все още запазен. От Хсипау можете да тръгнете на поход към заобикалящите ви хълмове или пък да си направите разходка с корабче до мястото, където реките Намту и Дотауади се вливат, спирайки в малките крайбрежни селца и манастири.

Мониуа

Малко от посетителите стигат до Мониуа и това го прави още по- специално място. Разположен на източния бряг на река Чиндуин, градът е удобна спирка, ако пътувате по суша от Мандалай до Баган. Мониуа се намира на около 140 километра западно от Мандалай и е дом на впечатляващите скални храмове Шве Ба и пясъчните пещери Хпо Уин Даунг.

Баган (Паган)

Заедно с храмовете на Ангкор в Камбоджа и Борободур в Индонезия, Баган е без съмнение един от най- важните исторически обекти в Азия. Тук има над 3000 храма, построени между 11 и 13 век, покриващи зона от над 40 кв.км , от които можете да погледате залеза. Възможностите за настаняване варират в зависимост от бюджета ви.

Заслужава си да си отделите няколко дни в Баган, за да можете напълно да се насладите на мащабите и величието на пейзажите около храмовете и близките градове. Един от най- интересните активитети е изследване на западния бряг на Аиеиаруади- рядко посещавана зона. Можете да поемете на обиколка с джип из селцата, където се отглеждат тръстика и памук и да посетите пагодата Таунт Кай Таунг, датираща още от 11 век. Тя е и последната спирка от пътеката на местните поклонници. Легендите твърдят, че цар Анаурахта получил реплика на свещения зъб на Буда , за да го встрои в пагодата и всички да могат да му се покланят. Поклонниците все още вярват, че ако отдадат почит на всички четири пагоди по пътя си преди обед, най- съкровеното им желание ще бъде изпълнено.

Равните полета на Баган са лесни за обхождане с велосипед – това е най-лесният и релаксиращ начин да избегнете отъпканите пътеки. Можете да посетите някое от тукашните селца и да обядвате с местно семейство, за да

се потопите изцяло във всекидневието и културата на тукашните жители.

Планината Попа

На около час път от Баган, планината Попа е вулканична скала с гориста растителност, издигаща се на над 1500 м над морското равнище. Смятано за дом на над 37 опасни духове от анимистката вяра на Бирма, това място е познато на поклонниците от повече от 700 години. Те изкачват 777 стръмни стъпала, за да отдадат своята почит на издълбаните фигури на древни богове. Често срещана гледка са и местни фермери, катерещи се по палмите, събиращи сока от плодовете, за да правят захар.

Щата Чин

Пътуване на запад от Баган през прашните пътища ви отвежда до отдалечения щат Чин, земя на обичаи, традиции, племена и впечатляващи гледки. Най- добрият период да предприемете пътуване е през сухия сезон- от декември до февруари, когато ще имате възможността да видите смесица от пейзажи, издигащи се от заливите към хълмовете и горите.

Пресичайки ветровитите планински пътища, се изкачвате малко по- далеч от хълмовете Чин до Миндат, очарователен град на върха на хълма на височина 1500 метра. Тук местата за отсядане не са много, но пък за сметка на това уникалните гледки надделяват над този недостатък. Тук се намира и националният парк Нат Ма Таунг, където всеки февруари се състои традиционният фестивал на Чин. Миндат и Канпетлет са сърцето на чинската култура и освен трекинг и наблюдение на редки видове птици предоставят множество прекрасни природни гледки, а също и походи до близките селца, където можете да видите възрастни жени с традиционните татуировки по лицата.

Важно! Туристическа агенция Травелисимо предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ на стойност между 3 и 5 % от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и избраната застрахователна компания. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Травелисимо предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Травелисимо има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Травелисимо или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Травелисимо в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).