Виетнам

Виетнам

Виетнам Обща информация

Виетнам

  • НАСЕЛЕНИЕ: 94, 569, 072
  • ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК: виетнамски
  • СТОЛИЦА: Ханой
  • ВАЛУТА: Виетнамски донг

Пътуване

Най-много варианти за пътуване от България, а често и най-изгодно, предлагат Катарски авиолинии. От София през Доха можете да летите до три виетнамски летища- Ханой, Дананг и Сайгон. До Виетнам с едно прекачване летят и Турски авиолинии, КЛМ, Ер Франс, Луфтханза и Австрийски авиолинии.

Виетнам е дълга страна, а придвижването с кола е много продължително. Ето защо Vietnam Airlines оперират всеки ден между Ханой, Хо Ши Мин, Хюе, Да Нанг, Фу Кок и На Транг. Има редовни линии между Ханой и Хо Ши Мин до Буон Ма Туот, Далат, На Сан, Плейку, Куи Нон, Хайпонг и Вин. Препотвърждавайте всеки полет – това не е излишна предпазна мярка във Виетнам. Не пристигайте просто навреме за вътрешния си полет, защото мястото ви може да е вече продадено на някой друг.

ЖП транспорт

Туристите могат даизползват ЖП транспорта самостоятелно или като част от ЖП екскурзия. Влаковете на дълги разстояния са по-скъпи, но и по-бързи, по-надежни и по-удобни. Въпреки че някой вагони вече са климатизирани, като цяло влаковете са далеч от международните стандарти. Това обаче не важи за пет звездния експрес от Сайгон до На Транг и вагоните „Виктория” от Ханой до Сапа, които са изключително резервирани за клиентите на „Victoria Hotels & Resorts“. Основната жп линия свързва Ханой и Хо Чи Мин и пътуването трае около 30/40 мин.

Пътища

По принцип трафикът е дясно ориентиран, но често можете да се натъкнете на изненади. Пътищата, особено на север, за в лошо състояние. От шофирането тук може да ви настръхне косата, защото обикновенните правила по пътищата рядко се спазват тук.  Има прилична магистрала от Ханой до Сайгон. Автобусите са винаги препълнени и в лошо състояние, въпреки че тези на дълги разстояния  са по-модерни и климатизирани. Можете да си наемете кола с шофьор, но няма  рент-а-кар услуги.

Придвижване из града

Можете да използвате редовните автобуси в Сайгон или Ханой, но това често е доста сложно за чужденец. Когато пътувате с такси, по причини за сигурност,   трябва да потърсите регистрациония номер на шофьора (намиращ се на задната част на таксито). Когато се качите в колата се уверете, че шофьора е пуснал брояча, освен ако не сте се уговорили предварително за цената, в такъв случай дръжте на нея твърдо. Ако използвате такси или мотопед винаги носете в себе си дребни пари. Моторите са много популярни и практични за придвижване. Ще ги намерите на всеки ъгъл или те ще ви намерят. Те са най-бързият начин да се придвижите из града, но преди да се качите, се уговорете предварително за цената. Обикновенно, за пътуване из града, максималната цена е VND 20 000.

На разходка из града

Никой не се разхожда просто ей така във Виетнам, освен ако няма някаква работа. Не очаквайте да можете да се разхождате спокойно по улиците, защото тротоарите се използват от местните за паркинг на коли,  мотопеди и колела.

Съвети как да оцелеете в градския трафик.

Не прекарвайте часове в чакане да пресечете улицата, потокът от коли няма да спре заради вас. Постъпете както правят местните. Навлезте плавно няколко сантиметра навътре в улицата и изчакайте някой да спре, замръзнете ако трябва, но не правете резки движения и не се  втурвайте пред колите.

Виетнам е идеален за каране на колело на дълги разстояния, тъй като страната е равна и липсата на голям брой транспортни средства прави трафика лек. Но се изисква повишено внимание по натоварените улици в градовете, защото трафикът е доста хаотичен и шофьорите не спазват правилата за движение. Навсякъде могат да се наемат велосипеди. Карането на велосипед в планините може да се практикува в района на Далат.

Виетнамската кухня е разнообразна и много добра. Можете да срещнете виетнамски, китайски и френски ястия, както и множество регионални специалитети. Всеки регион, ако не всеки град смята, че неговата кухня е най-добрата във Виетнам, даже несравнима. Нашето предпочитание клони към кухнята на среден Виетнам, с нейните по-уравновесени вкусове. Докато северната кухня е по-опростена, то южната кухня клони към по-сладките вкусове. Оризът и нуделите са основата на всяко блюдо, като месото и рибата са в изобилие. Закуската е основно супа с нудели (по). Навсякъде във Виетнам се продават багети. По всяко време се хапват закуски завити в листа – ориз, свинско месо, лучени специалитети. „Нуок мам” (рибен сос) и „мам том” (скариден сос) се сервират с всяко ястие.

Ако търсите някое уникално кулинарно преживяване, тук е мястото да го направите: кучешко месо, супа от патешка кръв, полуизлюпени патешки яйца, ароматен сок от насекоми подобни на хлебарките, змийско сърце в оризово вино. Не яжте застрашени животни като: мечо месо, костенурки, супа от перките на акула, тигър и др. Навсякъде се пие и сервира зелен чай или силно кафе. Бай Хой, местната бира се продава навсякъде по улиците на Ханой. Оризовото вино е също много популярно. Бакшишите не са обичайни, но в туристическите райони става все по-обичайно, особено на юг. Не давайте по-големи бакшиши от VND 20 000. По-добрите ресторанти и хотелите може да добавят такса обслужване към сметката. Таксиметровите шофьори не би трябвало да очакват бакшиш, но и това се променя бързо.

История

Завладяването на Виетнам от Франция започва през 1858 г. и завършва през 1887г. Той става част от Френски Индокитай. След Втората световна война Виетнам обявява своята независимост, но Франция продължава да го управлява до 1954 г., когато страната е завладяна от Комунистическите войски под ръководството на Хо Чи Мин. Според споразумението в Женева от 1959 г. Виетнам е разделен на две – Комунистически Север и Антикомунистически юг. През 60-те икономическата и военна помощ на САЩ за юга нараства, с цел да подкрепи правителството, но през 1973, САЩ изтегля войските си от страната и две години по-късно северa завладява юга и обединява страната под комунистическо управление. Въпреки установяването на мир, за повече от десетилетие страната не може да се възстанови, поради консервативната политика на правителството. Но след приемането на „дой мой” (преустройваща) политика през 1986г., виетнамското правителство приема по-либерални закони и предприема структурни реформи, с цел да модернизира икономиката и да я направи по-конкурентно способна. Това води до бързо икономическо развитие. Настоящата конституция осигурява върховното ръководство на Комунистическата партия във Виетнам. През 2001г. партията избра нов Генерален секретар – Нонг Дук Ман. Нонг е част от триумвирата, който сега управлява страната в лицето на премиера Нгуюн Тан Дунг и президента Нгуюн Мин Триет.

Управление

Настоящата конституция, приета през 1992г. провъзгласява върховенството на Комунистическата партия на Виетнам (КПВ). Националното събрание (496 членове) осъществява приемането на законите. Събранието се избира на всеки пет години от членове предложени от КПВ. Изпълнителната власт се осъществява от Съвета на министрите. Националното събрание избира президента, който е начело на страната и също така  – премиер, от един от членовете си. Премиерът е начело на Съвета на министрите. От 1954г. страната печели независимостта си от Франция, а от 1980г. е Социалистическа република.

Празници

Тет е най-важният религиозен и семеен празник в страната, който е в края на януари или началото на февруари – в зависимост от лунния календар. Продължава седмица, с придружаващи го церемонии седмица преди това. Туристите могат да имат проблеми по време на този период, тъй като магазините, ресторантите и обществените услуги затварят по това време, а малкото, които остават отворени имат високи цени. Полетите са пълни месеци преди празника.

Може да се изпълняват специални молитви във виетнамските и китайските пагоди, в дните когато луната е пълна или има новолуние. Основните религиозни празници следват лунния календар. Новата лунна година: Денят на скитащите души (Трунг Нгуюен), на петнадесетия ден от седмия месец (август), е вторият по-важност фестивал в страната, когато се предлагат храна и подаръци на скитащите души. Други празници са: Тиет Доан Нго през юни и Тан Мин (Празника на мъртвите) през април.

Особености на общуването

Във Виетнам е нормално да поздравиш на глас или да се ръкуваш. Облеклото трябва да е просто, неформално и дискретно. Избягвайте носенето на къси шорти, защото е прието те да се носят основно от децата. Не е прието да сте голи или без горница на плажа, или когато се къпете – това може да доведе до проблеми.  При влизането в будиски храм трябва да се събуете. Не трабва да докосвате виетнамците по главата.

Страната се намира в югоизточна  Азия, като е заобиколена от Тайландския залив, залива Тонкин, Южно Китайско море. На север страната граничи с Народна Република Китай, а на запад с Лаос и Камбоджа. Страната е селскостопанска с централна част с тропически дъждовни гори. От север на юг се разтила в ивица от 1650 км. Като в най-тясната си част е широка само 50 км.

Няма добър или лош сезон, през който да посетите Виетнам. Когато в един регион е мокро, студено или горещо, то винаги има друго кътче където времето е слънчево и приятно. Поради своето географско разположение –  страната се простира  на 1650 км от север на юг и от нивото на морето до надморска височина 3143м. Можете да си представите колко разнообразен е климата на страната.

На юг дъждовния сезон е от май до ноември, като най-много валежи има през юни до август и сух сезон от декември до април. Дъждовния период се характеризира с високи нива на влажност и проливни следобедни дъждове. Влажността на юг през месеците юни и юли варира между 75{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} и 85{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6}. Най-топлите месеци са от март до май.

Централните части са сухи от май до октомври и има валежи от декември до февруари. Във високите части става доста по-студено от равнините и температурите могат да паднат значително през зимата.

Северът има  студени, влажни зими от ноември до април и горещи лета от май до октомври. Месеците от декември до януари могат да бъдат доста студени, като температурите могат да паднат до 8 градуса по Целзии. В Сапа температурите могат да достигнат до 0 градуса.

През юли до ноември има вероятност от тайфуни в централните и северните части.

Пазаруването може да е много интересно или много дразнещо изживяв��не. Затова се въоражете с много търпение и се подгответе за огромното разнообразие, което може да предложи Виетнам. Не пропускайте пазарите, едни от най-колоритните в югоизточна Азия и сърцето на търговския живот навсякъде във Виетнам. Идеята за фиксираните цени е все още нова тук и да можеш, да се пазариш е основно качество. Навсякъде извън супермаркетите, ресторантите и всичко контролирано от държавата, всичко е обект на пазарлък.

Сред местните сувенири, които можете да отнесете у дома са лакирани картини, резби от дърво или камък, бродерии, ушити по мярка „ао даис” (женски национален костюм), керамични рисунки, сувенири от седеф, мебели, а също така известните коносовидни шапки. Хой Ан и Сайгон са едни от най-добрите места за сувенири на добри цени, включително покупката на дрехи, обувки, коприна, скъпоценни или полускъпоценни камъни, бижута, антики или картини. Могат да се намерят и много добри копия на известни марки дрехи, обувки, чанти и други аксесоари. Има и голям пазар на сувенири от войната със САЩ – например запалки Zippo.

Винаги много добре проверявайте качеството на стоките, които сте закупили. Няма вероятност да можете да върнете стоката, ако промените мнението си след покупката, или дори ако стоката не отговаря на качеството, което е било рекламирано. Проверете всичко, което може да се провери, преди да дадете парите си.

Все повече големи магазини приемат MasterCard или Visa. Представителствата на Амеx все повече придобиват популярност. Повечето големи магазини, които приемат кредитни карти, имат такса от 3{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} върху сумата. Извън големите търговски обекти е добре да се носят пари в брой, въпреки че банкоматите придобиват все по-голяма популярност. Лимитът на транзакция е 2 милиона VND (USD 100), като обичайната цена на всичко е около 20 000 VND (1 EUR). Туристическите чекове се приемат в хотелите и банките, като е най-добре те да са в USD или EUR. Внасянето и изнасянето на повече от USD 7000 трябва да се декларира.

Банките работят от понеделник да петък от 7.30ч./8.00ч. до 11.00 ч. и от 13.00ч. до 16.00ч. Носете си паспорта или копие на паспорта, когато имате работа в банката.

Все повече големи магазини приемат MasterCard или Visa. Представителствата на Амеx все повече придобиват популярност. Повечето големи магазини, които приемат кредитни карти, имат такса от 3{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} върху сумата. Извън големите търговски обекти е добре да се носят пари в брой, въпреки че банкоматите придобиват все по-голяма популярност. Лимитът на транзакция е 2 милиона VND (USD 100), като обичайната цена на всичко е около 20 000 VND (1 EUR). Туристическите чекове се приемат в хотелите и банките, като е най-добре те да са в USD или EUR. Внасянето и изнасянето на повече от USD 7000 трябва да се декларира.

Банките работят от понеделник да петък от 7.30ч./8.00ч. до 11.00 ч. и от 13.00ч. до 16.00ч. Носете си паспорта или копие на паспорта, когато имате работа в банката.

Култура

Виетнамската култура има свои собствени характеристики, доста по-различни от тези на нейните съседи, включително и Китай. Виетнамците обичат да мислят, че са уникални…, каквито са. Очаровани са от факта, че сте гост в тяхната страна, какъвто винаги ще бъдете. Като такъв ще се радвате на специален статус, но ще имате и специални задължения. Опитайте се да научите колкото се може повече за културата преди да си тръгнете. Виетнамците високо ще оценят усилията ви да научите повече за тях, културата им и техния език.

Ако очаквате културен шок, Виетнам е мястото където можете да го получите. Не винете страната затова, защото лекът е в самите вас. Научете се да приемате Виетнам, такъв какъвто е, страна нито по-добра, нито по-лоша от вашата, но много по-различна.

Имайте предвид, че виетнамците имат много по-различна представа за организацията на социялния, политическия живот и бизнеса, като в повечето случай те са по-разширен модел на концепцията за семейството. В никакъв случай не можете да надцените значението на семейството за виетнамците и това, как семейният модел се повтаря на всички нива на социалните и политическите структури. Не се обиждайте, ако новите ви приятели си позволяват да се интересуват от всички аспекти на личния ви живот, те всъщност се опитват да ви приобщят към виетнамското семейство.

Виетнамците не са много толерантни към критиките отправени към тяхната култура, дори и да има резон в тях. Лъжата например не се счита за истински грях. Това не означава, че страната е пълна с измамници. А просто, че истината може да бъде просто друга концепция. Виетнамската гледна точка е, че най-важното е да се каже правилното  нещо, независимо дали е истина или не. Затова често ще ви казват това, което си мислят, че искате да чуете, с цел да направят живота ви по-хубав.

Религия

Виетнамските религиозни вярвания се основават на три основни философии и религии: Конфуцианство, Таоизм и Будизъм, които се смесват с много по-стария култ към майката, култа към прародителите, суеверия и др. Това е една пъстра, но въпреки това, балансирана амалгама от вярвания и философии. Въпреки, че религиозната принадлежност не е от такова значение тук, статистиката сочи, че 70{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} от населението се определят като Будисти, 10{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} като католици, 3{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} – Као Дайсти, 2{a23dbc6ec26e13c928ac6328790b1cef9d4e3d1edf3e4743ab2da52f395d7aa6} – Хао Хао и останалите като протестанти, мюсюлмани, хиндуисти и др. Относно вярванията на другите, виетнамците са една от най-толерантните нации, всъщност повечето не се интересуват в какво вярвате и няма да се опитат да ви приобщят към своята вяра.

Можете да плавате с кану-каяк на обитаваните острови На Транг. Като цяло, северозападните части на страната са най-подходящи за планинско катерене.

Други добри дестинации са Национален парк Бах Ма, Национален парк Кук Пуонг (близо до Ханой) и планината Ланг Биан (в Да Лат),  където водачите са задължителни. На север можете да посетите Национален парк Езерото Ба Бе (има няколко езера, водопади и пещери, които си заслужава да се видят) и Национален парк Кат Ба на остров Кат Ба, където също има прекрасни гледки. Можете да упражнявате планинско катерене или да се разходите с кон в красивите околности на Да Лат. Използването на водач е задължително.

За ентусиастите пещерняци са впечатляващите речни пещери Понг На, северозападно от Донг Хой. Любителите на гмуркането ще бъдат омагьосани от магнетично сините води на океана около Нат Транг и Пан Тиет. За уиндсърфистите са плажовете около град Вин брулени от ветровете. Китайският плаж на 15 км от Дананг е красиво място, макар че плуването тук може да бъде доста опасно, но за сърфистите е идеално място – тук се провеждат международни състезания по сърф.

Делтата  на Меконг е популярно място за речни круизи и разходки с корабче – множеството канали и реки прорязващи изумрудено зелените гори и оризища, са  вълшебна гледка. Речни круизи има също така и по река Сайгон. Това е добър начин да се види град Хо Ши Мин или Парфюмната река близо  до  Хюе. И на края, но не на последно място Виетнам става все по-добра и популярна дестинация за голф.

Посолство на Република България в ХанойСоциалистическа република Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box10
Тел.: +84 24 3845 2908
Факс: +84 24 3846 0856
Дежурен телефон в извънработно време: +84 83 940 9129

Ханой

Ханой е столицата на Социалистическа Република Виетнам и е приятен, даже чаровен град, заради красивите си езера, засенчените булеварди и пълните с растителност паркове. Центъра на града е като архитектурен музей,  неговите сгради носят духа на тих и провинциален град, много различно от вечно забързания Сайгон. Днешния Ханой е малка част Великия Ханой в миналото, който е бил разположен на 2 139 кв.км с население от 3 мил.жители. В миналото Ханой е бил избран от крал Лю Тай То за столица, като града бил назован Танг Лонг (Изгряващия дракон) през 1010 г. По време на няколко успешни династии града остава столица  на страната, сърцето и душата на цялата нация, като е сменял множество имена, включително Донг Кин (Източната столица), от където и европейците наричат северен Виетнам – Тонкин. Градът бива наречен Ханой от император Мин Манг през 1831г. От 1902 до 1953 Ханой е столица на френската колония Индокитай.

Заливът Халонг

Заливът Халонг е едно от най-магнетичните места в цял Виетнам и е част от Световното природно наследство от 1994 г. Тюркуазените води на залива са осеяни с 1969 на брой скали  изваяни в причудливи форми иникващи от водата. Мястото е важно и от екологична гледна точка с многобройните си видове пъстри риби, корали и други морски животни. Това е място, което непременно трябва да се види, ако посещавате Виетнам.

Сапа

Град Сапа се намира в отдалечените северозападни части на страната и известен със свойте красиви околности и културно разнообразие. Неговите плодородни дълбоки речни долини се гушат в сянката на планината Фансипан и са дом на племената Сините Хмонг и червените Дао, които се придържат стриктно към своите традиции и са много гостоприемни. От тук можете да си купите като сувенири уникални традиционни бродерии и бижута или костюми на Хмонг и Дао. Тук можете да посетите селищата на племената да се разходите покрай река Кат Кат, да видите водопада Так Бак. Вземете си топли дрехи, защото дори и летните нощи могат  да са хладни. Януари и февруари, са най-студените месеци, като може даже да завали сняг. Най-подходящото време за посещение на Сапа е от март до май или от септември до декември.

Нин Бин

Намиращ се на близко разтояние от Ханой, в този район има множество в впечатляващи природни красоти, които трябва да се видят, като например Сухият залив Халонг или Национален парк Кук Пуонг.

Сухият залив Халонг е известен с варовиковите си хълмове и бавно движещата се река, която преминава през три пещери преди да се покаже в широка речна долина. Тук реката се слива със зелените оризища.

Национален парк Кук Пуонг е скътан между заобикалящите го варовикови хълмове, най-високият, от които Май Бак (сребърен облак) е висок 656м. Двадесет километра навътре в парка можете да отседнете в наколна къщичка в рустикалния, но вътреки това удобен парков център. Тук можете да опитате местното кайсиево вино. За да прочистите главата си на другата сутрин, можете да направите разходка из парка, който гъмжи от живот. Тук има над 2000 различни растителни видове и около 450 животински вида. Например само орхидейте са 50 вида, като цъфтят и разпръскват аромата си през цялата година.

Хай Понг

Хай Понг е голямо пристанище и от векове тук са търгували китайци, японци, французи, испанци и португалци. Днес все още е търговски център, индустриален град и важен транспортен пункт. Още повече тук се провеждат интересни фестивали през цялата година като например този на остров Кат Ба, на плажа До Сон, фестивали с бой на бикове и други.

Дананг

Дананг е най-големият град в централен Виетнам и едно от най-важните пристанища. Заобиколен от планини от едната страна и Източно море от другата страна в Дананг има много да се види по отношение на природата и историята. Града е основан от индонезииски заселници през 192 г. пр.Хр. и датира от древното кралство Чампа. През 17 и 18 век тук са пристигнали френски и испански мисионери. Пристигането на французите през 19 век и началото на 20 в., както и пристигането на америкаците през 60-те години на миналия век води до все по-голямото разрастване на града и пристанището и сега той е четвъртия по големина град във Виетнам.

В Дананг можете да намерите километри златисти плажове и много луксозни хотели.

Хуе

Хуе е бил феодална столица на страната от 1802 до 1945г. при Династията Нгуюен. Той е прочут със своята архитектура, със своите цитадели, дворци, царски гробници, пагоди и храмове всички разположени в хармония с природата (според правилата на фенг шуи) около красивите брегове на Парфюмната река. Освен с архитектурата градът е известен и със своите религиозни празници, занаяти, традиции в гастрономията, музиката и др. изкуства. Градът е първото място във Виетнам включено в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 1993 г.

Хой Ан

Древния град Хой Ан, на 30 км от Дананг, е разположен на бреговете на река Ту Бон. През 16 век в градът се заселват западни търговци и той се превръща в един от центровете на търговията в Югоизточна Азия. В градът има силно китайско влияние, което се усеща и по архитектурата. Туристите могат да посетят реликвите останали от Са Хуюн и Чам културите. Могат също така да се насладят на красивите гледки, които предлага река Хой Ан, плажът Куа Дай и остров Чам. През последните години град Хой Ан е много популярен сред туристите във Виетнам.

Прохода Хай Ван

Прохода Хай Ван (на виетнамски прохода на океанските облаци) се намира  на магистрала 1 между Дананг и Хуе. Тук гледката е невероятна като че ли планините падат в морето. В миналото проходът дълго е бил ябълката на раздора между различни кралства (кралство Чампа, Виетнам, Лаос и др.)

Май Сон

Май Сон се намира на 69 км югозападно от Дананг е бил имперски град по време на династията Чам, между 4 и 12 век. Светилището Май Сон е голям религиозен комплекс с повече от 70 архитектурни паметника, те включват храмове и кули, които са свързани помежду си със сложен дизайн от червени тухли. Основният компонент от Чам архитектурата е кулата, която е построена с цел да възхвалява божествеността на краля.

Град Хо Ши Мин (Сайгон)

Хо Ши Мин или още наричан Сайгон е най-големият град във Виетнам с нарастващо население от 8.4 милиона жители. Градът е буден 24 часа, където всеки е зает с нещо – да купува, продава, учи, работи или просто да се забавлява. Въпреки модерните високи сгради, които започват да доминират пейзажа, все още има останки от Френското колониално минало. Градът е пълен с ресторанти и барове, вариращи от най-обикновенни сергии, където можеш да си купиш купичка нудели за няколко цента, до изискани ресторанти предлагащи европейска кухня за част от цената, която бихте платили в Европа.  Нощният живот в града става все по-космополитен и пъстър, с буквално стотици барове, пъбове и дискотеки, от които можеш да избереш. Градът е и истински рай за шопинг манияците, с модерни търговски центрове, изискани бутици, съжителствуващи с множеството пазари,  магазини и сергии.

Делтата на Меконг

Делтата на Меконг е най-плодородния регион във Виетнам. Тук околната среда е красива и уникална. Това е един от най-привлекателните райони в Азия, който предлага на пътника да наблюдава обикновенния живот на виетнамците, който се е променил малко през вековете. Можете да плувате с малка лодка покрай отрупани с екзотични плодове овощни градини или градини с дръвчета бонзай. Да опитвате от плодове и местни деликатеси от плаващите лодки-сергии. Можете да спрете и разгледате някои от градчетата намиращи се на реката, като  Кан То или Чау Док, или някое от селищата на племето Чам.

Друга атракция са плаващите пазари на Кай Ранг и Кай Бе, които са едни от най-големите в делтата на Меконг. Магазините и сергиите са лодки в различни размери. Обикновенно тези пазари са отворени цял ден, но най-оживено е от изгрев слънце до 9 часа сутринта. Тук  се продават обикновенно местни селско стопански стоки.

Далат

Далат е частица от Европа, намираща се в централните планински части на Виетнам. По време на френското колониално владичество, градът е бил популярен, заради по-хладния си планински климат. Днес градът е популярен сред туристите, заради по-мекия си климат, красивата колониална архитектура, градините, езерата и зелените хълмове. На местния пазар могат да се намерят интересни стоки, като чай от артишок, захаросани плодове, кафе и най-вкусните местни плодове и красиви цветя. Много красиви са и копринените тъкани и бродерии на племето К’хор. Можете също така да посетите лятната резиденция на последния виетнамски император – Бао Дай.

Вунг Тау

Провинция Вунг Тау е много популярна със свойте плажове и се намира само на час и половина път с хидрофойл от град Хо Чи Мин. Хидрофойл експресите Вина и Петро, тръгват  и се връщат в града на всеки няколко часа. Когато пристигнете можете да посетите плажовете „Черния плаж” и плажът „Мълбъри” известни с нощния си живот. Други атракции са фара, „Гигантския Исус”, а за играчите на голф има игрище с 27 дупки според международните стандарти.

Пан Тиет

Пан Тиет се намира на брега на 200 км югоизточно от Сайгон. Тук са най-хубавите плажове в страната. Той е класически пример за курорт запазил все още духа си  на рибарско селище. По целия бряг на полуостров Муи Не са се появили прекрасни морски селища добре планирани и предлагащи всичко, което трябва да предложи един морски курорт. Голфърите ще оценят доброто местоположение на „Ocean Dunes” – класическо голф игрище.

Пу Куок

Пу Куок е най-големият остров във Виетнам намиращ се в Тайландския залив. Намира се на 40 минути път със самолет от град Хо Чи Мин и е с дължина 50 км. На острова има 37 000 хектара гори, които са дом на множество редки видове растения и птици. Пу Куок се нарича още „Перления остров”, първо заради природните си богадства, а и защото във водите около него се добиват много и с високо качество перли. Едни от известните плажове на острова са: Трунг, Кем, Дау,Трам и Вем. Тук можете да се изкъпете едновременно в морето и в реката, да се изкачите до някоя пещера или да направите разходка из тропическата гора. Ако сте тук непременно трябва да опитате известния местен скаридов сос.

На Транг

На Транг има бели плажове и красиви гледки към островите или планините, като добавим прясната морска храна и мекият бриз, не е учудващо, че градът е любим на много туристи обикалящи Индокитай. Можете да поплувате в топлите води на Южно Китайско море или да се разходите с лодка до близките острови. Можете да похапнете вкусните месни морски специалитети на борда на някоя лодка или в изискан ресторант в някоя от бившите императорски вили. Или да се разходите с колело по крайбрежната алея,  до градския пазар или до древните кули Чам на По Нагар. Ако обичате спорта можете да се присъедините към местните жители, които се събират вечер на плажа за игра на футбол.

Плажът Лонг Хай

Плажът Лонг Хай е бил за дълго добре пазена тайна. Намира се на 125 км от Сайгон, на около 2 часа път с кола и на 25 км от Вун Тау и неговото международно известно голф игрище. По панорамния път  се стига до  „Anoasis Beach Resort”, разположен на 26 акра девствена тропическа гора. Самостоятелните бунгала и вили, всеки с уникален дизайн предлагат красива гледка към планините и кристално сините води на океана. „Anoasis Beach Resort” разполага с ресторант и бар, с две тенис игрища, възможност да се наеме колело или да се практикуват водни спортове.

Хой Ан

Хой Ан е град с атмосфера. Той е в списъска с местата на Световното Културно Наследство, заради древните си архитектурни ансамбли, но привлича туристите и с дългите бели плажове,  кристалните води и нежния бриз. Това е идеалното място за туристи, които искат да съчетаят плажния туризъм с разглеждането на културни забележителности, като стария град на Хой Ан или свещенното място Му Сон. Тук могат да се открият множество хотели от международни хотелски вериги.

 

Важно! Туристическа агенция Травелисимо предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ на стойност между 3 и 5 % от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и избраната застрахователна компания. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Травелисимо предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Травелисимо има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Травелисимо или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Травелисимо в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).

 - 
English
 - 
en
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Bulgarian
 - 
bg
Обади се