Столицата на Занзибар – един град, който омагьосва

Места с историческо значение в Занзибар

Занзибар не е нито държава, нито град в своята цялост. Тя е полуавтономен регион в границите на обединена република Танзания. Представлява съвкупност от няколко острова, най-големи от които са Унгуджа и Пемба.

И всъщност градът, който се приема за столица е емблематичният и харизматичен Stone Town (Каменния град), който се намира в Zanzibar City. Лабиринт от хаотични алеи, варовикови къщи с богато издълбани сводести дървени врати с месингови покрития и теракотени покриви. 

Каменният град е съвкупност от много култури през вековете и един от последните останали древни градове в Африка. Изключително богато културно и търговско средище от епохи насам. Повече от хилядолетие тук се е осъществявала търговия с подправки, коприна и най-интересното роби.

Султанът на Оман е поробил територията и организирал такива тържища през 18 век, докато британците не са се намесили и прекратили официално тази дейност. За да успеете да се запознаете в детайли с цялата история и архитектура и разгледате града, ще са ви нужни от два до четири дни, затова разгледайте нашите предложения за почивки Занзибар.

Интересни дейности ви очакват по време на вашия престой

 • Обиколката на подправките

Архипелагът Занзибар е познат още като „островът на подправките“. Можете да се разходите в Каменния град и да видите ферма за подправки, където се произвеждат черен пипер, карамфил, куркума, кардамон, индийско орехче и т.н.

Това ще ви запознае в дълбочина с търговията с подправки на острова. Повечето обиколки включват таксата за вход, екскурзовод, транспорт, а в някои случаи и традиционен обяд. Ако все пак сте фен на самостоятелните обиколки, фермите са на 15км извън Стоун Таун, лесно достъпни с такси или кола под наем.

 •  Затворнически остров или познат като остров Чангуу

 Разходка, която ви запълва половин ден от престоя в магическия Стоун Таун. Стига се с лодка за около 20 минути до острова, който всъщност никога не е бил затворнически, а е служел като карантинен център. На него ще срещнете гигантски костенурки, най-старата от които е на 192г.

След обиколката, можете да разпуснете с гмуркане с шнорхел край плаж Накупенда. Някои от организираните обиколки до острова предлагат цялото оборудване и дори обяд.

 •  Нещо красиво и романтично за залез слънце в Стоун Таун

 Само на няколко стълби е едно от най-вълшебните места в града, където може да останете за залеза – чайната на покрива на хотел Emerson Spice. Заедно с Emerson on Harumzi, този хотел е едно от най-добрите места за престой в Стоун Таун.

Гледките на залез са невероятни, а с тях можете да се насладите и на няколко коктейла. Можете да организирате и романтична вечеря.

Културна среда и забележителности в Занзибар

Културна среда и забележителности

 • Дървените шедьоври на Stone Town

 Символ на града са вратите изваяни в прекрасни форми и шарки. Те не са обикновени, а истински шедьоври. Някои съществуващи още от времето на Индийското влияние са украсени с розетки и месингови шипове (по първоначална идея за защита срещу слонове). Други са наследство от арабите с геометрични арабски дизайни с резби на лотоси и ананаси.

 • Фородани – градински пазари

 Може би една от най-популярните дейности в Stone town, този пазар отваря в 17:00 часа и работи до 21:00 часа. Тук може да видите местни и туристи да се събират на едно място за вечеря на открито. Цветни сергии и скари пълни с морски кебапчета, местна риба, царевица, маниока на скара, кокосов хляб, чапати от сладки картофи са само част от вкусотиите, които Фородани маркет може да ви предложи. Това е може би най-оживената точка в града, храната изключително вкусна, а и на съвсем достъпни цени.

 •  Дараджани пазар

 Друг пазар, който можете да посетите и напазарувате известен в града е Дараджани. Място, на което можете да намерите подправки, прясно месо, плодове и зеленчуци. За хора, които не обичат да се вписват в големи тълпи, ранните часове са отлични за пазаруване там, докато търговците подреждат все още стоката и продуктите са пресни.

 • Руините на двореца Мтони

 По останките можете да разберете за каква търговска и административна мощ говорим на древен Занзибар. Можете да посетите вторник и петък концерт с народни танци, мелодии и бюфет. Ще започнете с нощна разходка с екскурзовод из руините, за да стигнете до бюфет с последното представление за вечерта.

 •  Хамами персийски бани

 Първите обществени бани, построени в Занзибар от архитекти Ширази от Иран. Отдавна те не са функциониращи, но срещу малка такса дадена на пазача, ще можете да надникнете вътре.

 •     Султанският дворец Бейт ал Сахел

 Изключителният с архитектурата си дворец е сред основните исторически сгради на Стоун Таун. Може да прекарате един час в разходка вътре в него, придружени от безплатен водач само срещу входна такса от 3 $.

Места с историческо значение в Занзибар

Места с историческо значение 

 •  Старата арабска крепост

 Сградата е построена в уникален стил в края на 17 век на мястото на стара португалска крепост. В него се помещава художествена галерия, пазар с любопитни предмети и страхотен амфитеатър. Ако разполагате с повече време, когато го посещавате посетете представление на живо на открито. Всеки февруари тук се провежда Sauti za Buzara с музиканти от цяла Африка.

 •  Пазарът на роби и катедралата на Христовата църква

Ще видите построена от британците англиканска катедрала, простираща се върху стар пазар за роби на острова. Това е първата такава катедрала в Източна Африка и в нея може да откриете подробна история за търговията с роби.

 •    Католическа катедрала Свети Йосиф

За да се отблагодарят на европейското колониално присъствие в Занзибар, французи построяват тази катедрала през 1983. Можете да посетите катедралата, само по време на литургия, през останалото време вратите са затворени.

Най-удачно за пътуване до Занзибар и респективно Стоун Таун е през юли – август и декември до февруари, като най-сухи периоди през годината. Това са сухите сезони, така че времето е топло и и ма по-малък шанс дъждът да провали планираните екскурзии. Тези сезони се свързват перфектно с Танзания, ако искате да комбинирате пътуването си със сафари. 

Подобно на Танзания, Занзибар има два дъждовни сезона, единият е кратък, другият дълъг. Дългият дъждовен сезон, често показва мусони от март до май, което означава, че плажовете са без много народ и хотелите предлагат отстъпки, но вие ще правите слънчеви бани в проливен дъжд.

Ако можете, опитайте се да избягвате да бъдете в Стоун Таун в петък. Това е свещеният ден за мюсолманите и поради това някои ресторанти, барове, дейности и забележителности могат да бъдат затворени през деня.