Какво не знаем за магнетичния Занзибар

Занзибар е очарователен архипелаг, разположен на  източното крайбрежие на Африка. Естествени коралови рифове, цветни и екзотични морски създания, вековна архитектура и девствена природа. Този тропически рай е смесица от различни култури, които несъмнено са оказали влияние върху развитието на острова през годините.

Африкански, арабски и европейски инвазии са причина за изключително интересната култура, която ще предложи несъмнено едно уникално изживяване на туристите. 

Интересни факти

Ще се изненадате колко интересни неща би могло да ви предложи това екзотично кътче. 

 • Населението наброява почти 1 млн. души на сравнително малка площ от около 1600 кв.км. Височината му е 195м най-висока точка и целият остров е обграден от коралови рифове. 
 • Растителността се изразява във вторични храстови образования и множество мангрови гори по крайбрежието. 
 • Занзибар е богат на плантации с карамфилово дърво и кокосови палми. Зимата е лято, а лятото е зима! Звучи като гатанка, но всъщност е самата истина – туристическият сезон в Занзибар  е целогодишен и кристално чистата океанска вода на острова е подходяща за плуване винаги. 
 • Средните годишни температури са между 20 и 30 градуса. Заливите от към континенталната част на Танзания създават спокойствие на океана, затова може да се радвате на много от плажовете и да се наслаждавате на плуването и гмуркането около приказните коралови рифове.

Пленителният Занзибар разполага с два основни острова : Унгуджа и Пемба.

 • остров Унгуджа – тук се намира Stone Town, който се води и столица на Занзибар, също познато и като град Занзибар. Това е и главният остров, на който са разположени множество туристически обекти, хотели, плажове и курорти. Стоун Таун е и културният и търговски център на Занзибар. Каменният град (Stone Town) е обект на световно наследство на ЮНЕСКО. Столицата на Занзибар е известна със своята интересна архитектура, криволичещи улички и културно наследство от персийци, араби, индийци и европейци.
 • остров Пемба – това е по-малкият остров от двата основни в Занзибар. Стига се до него с лодка или с някоя от местните авиокомпании. Доста по-див и девствен е от Унгуджа, тук има много водолазни центрове. Разпространен е и дълбоководния риболов. Истински рай за любителите на водните спортове.

Кътче от рая 

Плажовете на Занзибар са известни със своята невероятна красота. Копринен пясък, изобилие от палми и топли тюркоазени води правят плажовете на Занзибар бленувани за почивка от много туристи. Кораловите рифове са обгърнали цялото крайбрежие. Гмуркачите ще намерят своя рай тук и ще се насладят на пъстър морски свят под водите на Индийския океан. Курортът е с целогодишни благоприятни за почивка температури. От януари до декември можете да пътувате към Занзибар и няма да сбъркате. Най-хубавото време може да хванете през януари и февруари, когато е разгарът на лятото.

Интересни факти за Занзибар

С какво е известен островът

 • Някога  е бил основен център на търговия

В миналото Занзибар е бил основната точка в Източна Африка, където се е извършвала търговия. Останки от тези пазари може да видите в робските стаи и Англиканската катедрала.

 • Занзибар е дом на националния парк Джозани

 Тази защитена зона е пълна с мангрови гори и може да намерите редкия защитен вид червени маймуни колобуси, които никъде другаде по света не може да видите.

 • Занзибар има може би най-чистите води в Индийския океан

Рай за гмуркачите или просто за любители плувци, желаещи да видят през чистите и прозрачни океански води.

 • Курортът е известен като „лютивият остров“ заради плантациите за подправки

Туристите имат възможност да разгледат всички плантации и да се запознаят с историята на Занзибар в отглеждането на подправки. От тук идват кардамон, канела, карамфил, лют пипер, индийско орехче.

 • Занзибар предлага уникална смесица от култури и традиции

От суахили културата до влиянието на различните колонии властвали на острова през годините, Занзибар е съвкупност от богати традиции в различни сфери. Разнообразие на езици, ценности и търговия ще направят вашата почивка в Занзибар наистина цветна.

 • Занзибар е дом за много морски създания сред, които водните костенурки

Островът е дом на застрашените зелени и ястребови костенурки. Туристите могат да ги видят в естествената им среда.

 • Фреди Меркюри, водещият вокалист на Queen е роден в Занзибар

Световноизвестната музикална икона е роден в Стоун Таун. Покойният певец прекарва ранните си години на острова, след което заминава за Англия.

 • Занзибар е изключително богат на морски дарове

Изобилие от различни морски дарове – дестинацията предлага всичко, дори и за най-изтънчените любители на морската храна. Апетитни ястия от риба и миди, съчетани с местните подправки ви карат да не искате да вкусите друга храна.

 • Занзибар разполага с някои от най-луксозните курорти в света

Частни вили с изглед към океана до пищни хотелски части отварят възможност за наистина луксозно и приказно преживяване на острова.

 • Дървените лодки Доу са традиционни за острова

С тях се извършват транспортни дейности, риболов и дори за сафарита. Представляват дървени ветроходни лодки.

 • В Занзибар се намира най-старата действаща джамия в Африка

Джамията е със суахили-арабски архитектурен дизайн и е била и продължава да бъде място за молитви и поклонения.

Екстремни преживявания и културни мероприятия на остров Занзибар

Изобилие от екстремни преживявания, културни мероприятия и хубава кухня

 • Известна дестинация за сафари

Островът е на час разстояние от най-известните места за сафари в Източна Африка. Желаещите да пробват могат лесно да достигнат до национален парк Серенгети, кратера Нгоронгоро и други известни места предлагащи такива развлечения.

 • Международният филмов фестивал в Занзибар (ZIFF)

Тук се провежда всяка година филмов фестивал, който събира режисьори, художници и филмови почитатели от различни точки на света. Прожектират се както африкански, така и международни филми.

 • Разнообразие в пазарите и наслада за туристите при посещението им

Оживени пазари, в които туристите могат да опитат от невероятната разнообразност в предлаганите стоки и храни от местните жители. Могат да опитат местни морски деликатеси, подправки и видят различни занаяти, непознати за много други народи.

 • Занзибар има изключително интересна комбинация от суахили и арабска кухня

Неща като къри с кокосови орехи, пикантни самоси, кебапчета от морски дарове и много сладки изкушения като бисквити Занзибар, правят кулинарното преживяване необикновено.

 • Занзибар има традиции в занаятчийството

Местни творци и занаятчии изработват уникални дърворезби (не случайно островът е с най-много сгради с дърворезба в цяла Африка), рисуват живи картини и изработват уникални бижута

 • Занзибар е чудесна дестинация за йога и уелнес

Спокойствието и възможността за уединение, както и чистият свеж въздух дават възможност за практикуване на йога и подмладяване на духа и тялото.

Занзибар е уникална дестинация, която предлага богато на преживявания време за всеки турист, притежаваща невероятна дива природа. С девствените си плажове, оживени пазари, дружелюбни  и гостоприемни местни жители, получавате мечтана почивка Занзибар, където може да релаксирате или опитате от различни приключения на острова.