Сафари приключения в екзотичния Занзибар

Сафари в Занзибар

Идеалната ви почивка в Занзибар е да разпускате на хубави, идилични плажове, разходки край брега с невероятни залези, посещения на забележителности съществуващи от столетия, но има и едно много атрактивно нещо, което може да правите съвсем близо до острова, а именно – Сафари. 

Защо не трябва да пропускате сафари приключение?

Те са като да се разходиш до арабските емирства и да не отидеш в пустинята или да отидеш в Париж и да не се качиш на Айфеловата кула – нещо задължително. Само на час и половина с лодка или на на двайсетина минути с малък вътрешен полет може да стигнете до континенталната част на Танзания, където ще видите едни от най-красивите паркове в света с диви животни, незабравими разходки сред антилопи, зебри, лъвове, леопарди, слонове.

Най-близкият до остров Занзибар национален парк в Танзания е Nyerere, резерватът Selous Game – дом на повече от половината танзанийски слонове. Тук ще усетите атмосферата на истинската и вечна Африка. Ще се возите в джипове, които вдигайки прах, ще ви откарат до най-затънтените, но и прекрасни места сред дивата природа на континента.

Ще видите от близо животни, до които сме се докосвали само по телевизията, изключителни властелини на саваните и необятната дива природа.

Къде се провеждат сафари приключенията?

Островът Занзибар, въпреки наличието на див резерват на име Джозани, не предлага сафарита, освен морски такива с лодка в прозрачните води на Индийския океан. При тях можете да се насладите на делфини, морски звезди и цветни рибки.

Всички сафарита се намират в континенталната част, но достъпът до тях е изключително улеснен. Много разнообразни сафарита ви очакват, повечето от тях частни и специализирани според изискванията на туристите и техния бюджет.

Сафари в южна Танзания може да се осъществи с ферибот, което е по-нискобюджетното или с полет до Дар ес Салаам, където да предприемете пътно сафари директно до паркове и резервати.

Що се отнася до северна Танзания, там ще имате нужда от полети до парковете, международното летище Аруша или Килиманджаро.

Има трансфери до Стоун таун (столицата на Занзибар), които ви отвеждат директно до Серенгети, до Селус (където са най-често срещаните обиколки от Занзибар), до национален парк Руаха или до национален парк Микуми.

Сафари приключения в Занзибар

Какви сафари възможности има в Занзибар?

Можете да направите сафари със завръщане в Занзибар или да го планирате за края на почивката си и да излетите за вкъщи от Килиманджаро или Дар Ес Салаам. Сафарито може да бъде организирано с престой като къмпинг, в бюджетни квартири, такива от среден клас и дори луксозни и супер луксозни квартири. Има кратки сафарита от два дни до дълги такива, които стигат и до седмица.

 1. Двудневно сафари с полет до Аруша
  Ще вземете сутрешен полет до Аруша, където ще бъдете посрещнати и от там ще пътувате до Тарангире, един от четирите най-добри парка в Северна Танзания. Аруша е много цветен и наситен с ресторанти и пазари, които ще ви потопят в автентичността на града.

  През първия ден сафарито ще се осъществи в парк Тарангире, там ще се насладите в пълна степен на красотата на саваната, аромата на акациеви гори, екзотиката на баобабните и колбасовите дървета. На следващия ден ще посетите кратера Нгоронгоро, която е една от най-известните зони с диви животни в Танзания и обект на световно наследство на Юнеско. Накрая ще се приберете с полет от Килиминджаро до Занзибар.
 2. Двудневно сафари Микуми
  Това е може би най-евтиното сафари, което можете да направите докато сте в Занзибар. Ще летите до Дар ес Салаам и после обратно да Занзибар. На тази обиколка ще можете да се насладите на лъвове, слонове, биволи, зебри, много газели и импали, както и на други животни.
 3. Тридневно сафари до Тарангире, Нгоронгоро и езерото Маняра
  Това е най-краткото сафари от големите пет (носорог, лъв, слон, леопард и бивол), което можете да предприемете. Нгоронгоро е най-големият вулканичен кратер в света и е част от резервата Серенгети. Изключително живописно място, където са съчетани дългите и безбрежни савани и уникални животински индивиди.

  В този район живеят около 30 хиляди вида защитени видове животни. Това сафари е с добро темпо, така че го препоръчваме за семейства с малки деца. Ще вземете полет до Аруша, след което в късния следобед на ден три ще се върнете пак във Занзибар.
 4. Национален парк Nyerere ( бивш резерват Селус)
  Това е най-близкото сафари до остров Занзибар, с полет до и от Дер ес Салаам. Резерватът е малко по-отдалечен и няма толкова сафари вили в него. Но пък това ви дава възможност да се потопите в по-дивата част на Танзания, ще срещнете хипопотами, голиатски чапли, африкански биволи движещи се на големи стада.
 5. Тридневно сафари в Серенгети
  Национален парк Серенгети е най-известният парк в Танзания и Африка като цяло. Серенгети означава „безкрайни равнини“ преведено от езика Мааси. Сафари в този район, ще ви разкрие истинската част на Африка и невероятната дива природа.

  Ще се радвате на миграции на антилопи гну и на големите котки. И тук с малко късмет, ще забележите големите пет, които споменахме по-горе.
 6. Четиридневно сафари в Танзания
  Тук вече можете да се насладите на дълго сафари, включвайки няколко от природните паркове, които сме споменали в горните по-кратки сафарита. Тук ще отидете до националния парк Серенгети, кратера Нгоронгоро, както и до националния парк Лейк Маняра. Полета от Занзибар ще ви откара до Серенгети, а ще се върнете с полет от летище Аруша.
Какви забележителности има в Занзибар, Танзания

Танзания и нейната скрита магия

Ще ви разкажем малко информация и за континенталната част, за да знаете и бъдете подготвени организационно. Столицата е Додома, а най-големият град е Дер ес Салаам, който е и градът с най-голямо търговско значение.

Официалните езици са суахили и английски. Чисто географско, Танзания се намира на много добро място, близо до екватора, така че ви очаква хубаво време целогодишно. Тръгвайки за сафари се подгответе със светли дрехи и слънцезащитни продукти, пийте само бутилирана вода.

Кухнята е изключително богата и екзотична, с много подправки, така че се наслаждавайте, но не прекалявайте с нея, защото може да ви докара и някои стомашни неразположения, ако се прекали. Носете си пари в брой, в Танзания разплащанията се извършват предимно в кеш. Танзанийската парична единица е танзанийски шилинг.

Какво ще намерите в Танзания?

Избирайки Танзания за вашата сафари дестинация, няма да съжалявате. Ще създадете незабравими спомени, които ще ви се запечатат в съзнанието за цял живот. Докосвайки се до девствеността, дивото и непознатото, съчетавайки го с невероятните плажове и интерес живот в Занзибар, ще ви прехвърли в друга действителност и ще ви накара да забравите за дълго нещата от вашето ежедневие.