Сейшелите – природните вълшебства във вътрешността на островите

Географско разположение и култура на Сейшелските острови

Сейшелите – божествено място, изпълнено с приказни коралови рифове и романтични бели пясъци. Сгушено в Индийския океан, това островно съкровище ще ви докосне с необятната си девствена природа и бледо сините крайбрежни води.

Съчетание от гранитни и коралови рифове, богата флора и фауна, пълна с редки и защитени видове животни. Екзотичната култура и невероятно опростеният начин на живот на местното население, ще ви запознаят със съвсем различен свят.

Ако очаквате да пристигнете и по червен килим да се пренесете в луксозен оазис, пълен с екстри и глезотии, по-добре не отлитайте. Тук се цени романтиката и уединението, изживяването на мигове сред дива природа и плажове с копринен пясък.

Разбира се има хотели и хотелски вериги, които ще ви задоволят нуждите от релаксираща почивка, но дестинацията е подходяща за един по-различен тип преживяване.

Географско разположение и култура

Тази малка държава представлява общо 115 острова не далеч от границите на Африка. Най-посещавани са Мае, Праслин и Ла Диг. Населението е предимно от емигранти и наброява около 100 хиляди жители. Почти цялата част обитават остров Мае.

Сейшелите са били френска и английска колония. Езиците, на които се говори са английски, френски и креолски. Френското влияние обаче е значително по-голямо, езикът се говори много, а от британците е останало само лявото движение. Столицата Виктория е най-малката в света.

С глобалното затопляне, Сейшелите са едни от застрашените острови в световен мащаб. Редица организации се опитват да помогнат с инвестиции в това, островът да бъде предпазен от повдигането на нивото на океана.

Туризмът е изключително развит, местните са много гостоприемни, а креолската кухня богата на плодове, морски дарове, кокосови орехи, зелена папая. Островите са дом на огромния кокосов орех – коко де мар, като някои от тях достигат до 40кг.

Хората посещават Сейшелите освен за почивка и за развлечения като гмуркане, уиндсърфинг, кайтсърфинг, риболов, джет ски.

Остров Мае

Това е главният остров на Сейшелите. Тук се намира и столицата. На него може да видите разнообразие от тропически гори, красиви растения, дори хищни такива. Ще видите уникалното дърво медуза. Голяма част от острова е в силно изразени гранитни скали. Те са труднодостъпни, но има водачи, които биха ви качили до върховете.

Тропическият рай се допълва от дива растителност и гъсти гори, които се простират из цялото крайбрежие на острова. Растителността е толкова изразена, че докато седите на някой от приказните плажове, няма да ви трябва чадър. Крайбрежието е общодостъпно, просто слизате и си опъвате кърпата на белия пясък под дебелата сянка на растенията от джунглата.

Залез на Сейшелите

Екскурзиите с лодка са много популярен начин да опознаете повече от острова. От нея ще се насладите на уникални пейзажи, да разкриете самотни плажове и заливи, до които се стига единствено по вода. Пътуване с лодка със стъклено дъно е много популярно. Така ще се насладите и на животинската фауна от крайбрежието на острова.

Места, които трябва да посетите на остров Мае са;

  • Ботаническата градина – наричат често острова „райската градина“. В невероятния тропически климат, растат изключителни видове растения и цветя. Перфектното място да се видят, е ботаническата градина в столицата Виктория. Тук ще разберете за какво се използват растенията в бита и за какви медицински цели.
  • Водопадът Созие  в Порт Глауд – силно изразените гранитни скали, образуват планински пейзаж, където се намира и водопадът. Лесно достъпен, можете да плувате в него и е подходящо място за невероятни снимки.
  • Планината Морне Сейшелъс – това е най-високата точка на остров Мае. Предлага уникален гранитен пейзаж и лесни за изкачване по нея пътеки. Най-високата точка е 900m. Планината е част от защитената територия на острова, включваща много природни паркове. С достигането на връхната точка на планината, пред вас ще се разкрият уникални гледки към океана.
  • Посещение на джунглата – За да добавите адреналин и да се срещнете с дивото, ви препоръчваме посещение на джунглата с преминаване през въжена линия над нея. По този начин ще можете да видите остров Мае от уникална гледна точка.
  • Mission lodge– историческо място, където децата на роби са били обгрижвани от мисионерско училище. Там можете да се насладите на гледка с аромат на канела и екзотични цветя.

Праслин

Това е вторият по-големина остров. Ще се насладите на страхотни плажове, тропическа красота и красива растителност. Тук може да откриете невероятното Коко де мар растение – гигантски кокосов орех. Това растение е вяра, че Сейшелите са истинска райска градина.

Островът е доста по-слабо развит икономически от Мае, с население само от 6500 души. Разполага с невероятни плажове, като например Anse Lazio, Anse Geogette, Cot D’or. Първите два плажа се намират изключително близо един до друг.

Чист и спокоен плаж на Сейшелите

  • Anse Lazio е по-големият плаж, с красиви бледосини тюркоазени води, контрастиращи със златист бял пясък и дива зеленина на сушата.
  • Anse Geogette се намира на около 2км от него, отново изключително красив, но по-малко посетен. Стига се по суша само през огромен голф комплекс. Другият начин е да си наемете лодка, да ви откара до него.

Влизат в много топ 10 списъци на красиви плажове в света и това не е без причина.

  • Cote D’ór e най-популярният и оживен плаж. Множество хотели и заведения са разположени зад крайбрежната ивица. Може да се възползвате от различни атракции и да резервирате екскурзия до съседни острови с гмуркане и риболов.
  • Eden Island – Това е по-луксозен остров, който се намира не далеч от центъра на столицата Виктория. Има яхтено пристанище, магазини и множество добри ресторанти. Може да вкусите добра храна, съчетана от френска кухня с дарове от индийския океан.
  • Алдабра – Това е най-големият атол в света. Представлява най-отдалечения остров от Сейшелите, в който може да откриете естественото местообитание на костенурките от Индийския океан. Всъщност островът е толкова далеч от Мае, че се намира по-близо до Момбаса, Кения. Самото му местоположение обяснява и трудната достъпност за човека, така че ако все пак стигнете до там, ще видите тълпи само от костенурки. Около 150 хиляди костенурки преплитат огромните си размери из дивите земи на този остров. Един индивид може да достигне до 270кг. С дълги шии, големи очи и огромна „броня“, ще ви заприличат малко на същества от друга планета.

Едва някъде 1991г. това парче земя става достъпно за посещение от хората. Наричан е „жив природонаучен музей“. Притегателен е за гмуркачи, орнитолози. Описван е, като най-впечатляващото място за гмуркане в цял свят. Може да се стигне до него, единствено с организирани пътувания с лодка.

Придвижвайте се из острова с коли по наем или автобус, освен ако не разполагате с достатъчно средства. Такситата са скъпи. Населението е християнско, така че няма да имате проблеми с избора си на облекло за свободното време, както е на други острови близо до Африка.

Планирайте своето романтично бягство в спокойствието и красотата на Сейшелските острови с нашите предложения за Почивки Сейшели.