Кения

Кения

Почивки и сафари в Кения

Кения

Открити тревни площи, осеяни с антилопи гну, акациеви дървета, осигуряващи сенчести убежища за леопарди и огромни солени езера, изпъстрени с розови петна от фламинго: Кения е всичко, което бихте си представили като сафари дестинация.
Великолепието на Голямата миграция се разгръща всяка година в Масай Мара , където търсенето на Голямата петорка става втора природа. Далеч от добре утъпканите пътеки за сафари е отдалеченото плато Лайкипия, където бродят застрашени видове като зебрата на Греви и дивото куче, както и изгаряният от слънцето национален резерват Самбуру, където слоновете се разхлаждат в река Евасо Нгиро.
Почивката в Кения също така предоставя възможност да научите повече за местната масайска култура и да прекарате време за отмора на плажове с бял пясък и палми по дългата бреговата ивица на гостоприемна Кения.

  • НАСЕЛЕНИЕ: 53, 800, 000
  • ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК: английски, суахили
  • СТОЛИЦА: Найроби
  • Валута: Кенийски шилинг (KES)

Пътуване

Ако планирате плажна почивка в Кения, трява да летите до Момбаса, Авиокомпаниите, които предлагат полети от България до там с едно прекачване са Катарски и Турски авиолинии. Понякога полетите са с технически стоп в столицата Найроби.

Ако решите да преживеете незабравимо сафари сред дивата природа на Африка, вашият полет трябва да бъде до Найроби. Тук изборът от авиокомпании е по-голям. Освен Катарски и Турски авиолинии можете да летите с Луфтханза, Флай Дубай, КЛМ и др.

Местната кухня в Кения е смесица от много културни влияния- индийско, арабско и европейско. Всяко местно племе също има свои собствени кулинарни предпочитания.

Закуска

Семпла и скромна, за разлика от традициите на Западния свят. Често местните започват деня си със силно подсладен чай с мляко и парче хляб или плод. В градските и крайбрежните райони закуската може да бъде т.нар. мандази- пържено тесто, подобно на поничка.

Това е Африка- автентична, дива и спираща дъха. Дали ще изберете романтичните плажове или екзотично сафари, Кения безспорно е прекрасно място за почивка или екзотична екскурзия.

Масай Мара

Националният резерват Масай Мара е прекрасно място както за двойки, така и за семейни посещения. Резервата покрива зона от 1800 квадратни километра и е една от най- известните зони, където можете да разгледате дивия живот на Масай Мара. Тучните пасища, покрити с червеникаво- кафяв овес изхранват хиляди зебри и газели. Слончета се разхождат из саваната, големи стада от лъвове гордо обикалят наоколо, а хиени тихо дебнат, надявайки се да се възползват от останките от плячката. През нощта леопарди бродят из сребристите полета, а виковете на павианите ехтят в къпминга.

Платото Лайкипия

Разположено върху широка област, разпростираща се от подножието на планината Кения до бреговете на езерото Баринго, платото Лайкипия е една от най- малко познатите диви области, въпреки че е дом на повече застрашени видове от което и да е друго място в източна Африка. Тук можете да видите зебрата Греви, антилопа Ситатунга, африканска антилопа и диво куче. Много от северните видове могат да бъдат видени тук- жираф, сомалийски щраус, както и големи популации от лъвове, леопарди, африканска антилопа, газели. Земята на платото е разделена на големи площи, повечето от които са разделени и на различни части за опазване на конкретен вид животни. Това място е идеално за онези, които търсят релакс в дивата природа и искат да избягат от познатите ‘отъпкани пътеки’.

Националният резерват Самбуру

Резервата Самбуру се намира в пустинята Чалби. Земите тук са празни и диви, с напукана кафява пръст и суха растителност. Тук цари почти зловеща тишина и първоначално ви се струва, че сте попаднали на безлюдна планета. Ако обаче останете за малко, ще разберете, че това е един от най- прекрасните резервати на Кения. Преминавайки през Субуру, достигате до река Ewaso Ng’iro, която е заобиколена от постоянна ограда от зеленина, акации, палми , тамараинди. Слонове, биволи, антилопа импала, зебра и мрежест жираф се разхождат из свежата растителност. Лъвове, леопарди и гепарди раздират тишината с ревовете си, а високо в небесата орли и соколи патрулират гордо, очаквайки удобен момент за своя улов.

Националният парк Меру

Националният парк Меру е един от най- малко известните резервати на Кения. Малко хора го познават като дома на Joy Adamson и нейната лъвица, Елза. Ловът е много интересен активитет. Ловуването включва биволи, слонове, носорози, жирафи. Ревовете на лъвове раздират тишината, малки дик- дик антилопи скачат из акациевите дървета, а орли кръжат в небесата. Павианите и южноафриканските маймуни са често срещани тук, а реките са домове на хипопотами и крокодили.

Плажовете на Кения

Бреговата линия на Кения е с идилична красота и километри от меки бели плажове, украсени от палмови дървета и плискащи се аквамаринови морета. Малки рибарски селца, огрявани от слънцето, опънати рибарски мрежи и приказни колибки под кашу дървета, идилични плажни ивици, обградени от високи дюни- истински рай. Съвсем близо до брега пък се намират няколко красиви архипелази- Лагу, осеян с малки лодки с триъгълни платна, Фунзи със своите мангрови дървета и пясъчни плажове и Kiwayu с километричните си пустинни пясъци. Температурите тук са около 28 градуса, а слънцето грее силно повече от 8 часа в денонощието- прекрасни условия да се насладите на красивите плажове на Кения.

Архипелагът Ламу

Архипелагът Ламу се намира на няколко мили от крайбрежието на северна Кения. Придвижването се извършва с магаре или пеш. Плажовете са девствени и най- честите звуци, които можете да чуете са тези на вятъра, свистящ в тревата и на малките лодки, порещи водата. В архипелагът има два основни острова- Ламу и Манда. Разпръснати около тях в тюркоазеното море са десетки малки коралови островчета. Повечето посетители на отсядат в Ламу. С дължина от 16 километра и 7 милометра ширина, той напомня на миниатюрна версия на Занзибар, но е доста по- тих. На североизточното крайбрежие, се намира приказното селище Swahili, което е и едно от световните наследства на Юнеско. Малко по- далече на южното крайбрежие, край красивото рибарско селце Shela е разположен 12- километров приказно красив плаж. Кратка разходка с лодка ви отвежда до остров Манда който е тих и спокоен, с плажове идеални за пикници, барбекюта и релаксиране под слънцето.

Остров Фунзи

Фунзи е девствен остров, на края на южното крайбрежие. Въпреки, че е само на 15- минутен полет от Момбаса, тук сякаш сте попаднали в друго измерение. Още от самолета си виждате тюркоазените морета, белознежните пясъчни плажове и гъстата тропическа растителност. Малки лодки плуват по вълните, а водата е толкова кристално чиста, че кораловите рифове прозират и са видими от километри височина. Този самотен остров е приказно място за бягство от реалността и една прекрасна почивка.

Diani Beach

Diani Beach е един от най- популярните плажове на крайбрежието на Кения- дълга ивица от бял пясък, украсена от палми и тропическа растителност. Тук не липсват хотели, частни домове, магазини и ресторанти, но повечето от тях са нискоетажни, с просторни градини, осеяни с дървета. Въпреки голямата популярност, големите тълпи от посетители не са присъщи за това място. Природата е прекрасна и непокътната, а атмосферата опияняващо отпускаща.

Важно! Туристическа агенция Травелисимо предлага възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ на стойност между 3 и 5 % от стойността на пакета в зависимост от продължителността на периода до началото на пътуването и избраната застрахователна компания. Застраховката се сключва до 5 дни след датата на сключване на договор за пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотел. Травелисимо предлага възможност за сключване на всички застраховки по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за Туризма (ЗТ).

Важно! Посочените цени са актуални към датата на публикуването им. Освен в случаите, когато в съответната програма изрично е предвидено, че цената не може да бъде променяна, Травелисимо има право да променя обявените цени като актуална информация към датата на резервацията може да получите в офисите на Травелисимо или по имейл, както и в офисите на оторизираните агенти. Важно! Информация за срока на действие на промоционални цени, в случаите когато за определени програми са обявени такива, без да са посочени периоди на действие на тези цени, може да получите по имейл или в офисите на Травелисимо в писмен вид, както и в офисите на оторизираните агенти.

Важно! Туроператорът си запазва правото на промени в програмата при спазване на чл. 80, ал. 3, т. 1 от Закона за Туризма (ЗТ).

Обади се